x
x

Ladiomil

Generičko ime:
maprotilin

ATK
N06AA

Oblici:
Ladiomil tbl. 25 mg; tbl. 30 x 25 mg
SPC >>> Uputa >>>


Skupina:
antidepresiv

Režim izdavanja lijeka:
R ■ Lijek se nalazi na osnovnoj listi HZZO-a što znači da nema doplate

Doziranje

Doziranje Preporučena doza kreće se u rasponu od 75 do 150 mg na dan. Ovisno o težini simptoma, odgovoru i toleranciji bolesnika, može se započeti s dnevnom dozom od 25 mg (jedanput do tri puta na dan), ili 75 mg (jedanput dnevno), a onda se doza postupno titrira do učinkovite doze. Ne preporučuju se dnevne doze iznad 150 mg.

Režim doziranja treba individualno odrediti i prilagoditi stanju i odgovoru bolesnika, npr. povećavanjem večernje doze, a snižavanjem doza koje se daju tijekom dana ili davanjem samo jedne dnevne doze. Cilj je postići terapijski učinak korištenjem najnižih mogućih doza, osobito u bolesnika koji još uvijek rastu ili bolesnika u starijoj dobi s nestabilnim autonomnim živčanim sustavom zbog veće vjerojatnosti pojave nuspojava u tih bolesnika.

Stariji bolesnici (u dobi iznad 60 godina) Općenito se preporučuju niže doze. Na početku 10 mg 3 puta na dan ili 25 mg jedanput dnevno. Ukoliko je potrebno, dnevna doza se postupno povećava do 25 mg 3 puta dnevno ili 75 mg jedanput dnevno, što ovisi o toleranciji i odgovoru.

Pedijatrijska populacija Sigurnost i djelotvornost maprotilina u djece i adolescenata mlađih od 18 godina nisu utvrđene. Zbog toga se ne preporučuje primjena u toj dobnoj skupini.

Posljednja izmjena: 13.10. 2021.

PLIVINE GRUPE PROIZVODA