x
x

Dronedaron Pliva

Generičko ime:
dronedaron

ATK
C01 BD

Oblici:
Dronedaron Pliva 400 mg filmom obložena tableta; 60 x 400 mg
SPC >>> Uputa >>>


Skupina:
antiaritmik skupine III

Režim izdavanja lijeka:
R □ Lijek se nalazi na dopunskoj listi HZZO-a s doplatom

Smjernica za propisivanje:

pc09

Za bolesnike s paroksizmalnom ili perzistentnom fibrilacijom atrija koji imaju očuvanu sistoličku funkciju lijevog ventrikula, nemaju akutno ili srčano zatajivanje u povijesti bolesti i imaju barem jedan od navedenih rizičnih faktora: 1. hipertenziju koja zahtijeva barem dva antihipertenzivna lijeka, 2. dijabetes, 3. prethodna TIA, moždani udar ili sistemska embolija, 4. >70 godina starosti bolesnika, nakon nezadovoljavajućeg liječenja (nedovoljna učinkovitost/nepodnošljivost terapije) beta blokatorima i/ili ostalim antiaritmicima, po preporuci specijalista internista kardiologa uz priloženu dokumentaciju.

 

Terapijske indikacije

Dronedaron Pliva je indiciran za održavanje sinusnog ritma nakon uspješne kardioverzije u odraslih, klinički stabilnih bolesnika s paroksizmalnom ili perzistentnom fibrilacijom atrija (FA). S obzirom na njegov sigurnosni profil Dronedaron Pliva se smije propisati tek nakon što se razmotre alternativne mogućnosti liječenja.

Dronedaron Pliva se ne smije davati bolesnicima sa sistoličkom disfunkcijom lijeve klijetke ni bolesnicima koji boluju ili su bolovali od zatajenja srca.

Doziranje i način primjene

Liječenje se smije započeti i pratiti samo pod nadzorom specijaliste. Liječenje dronedaronom može se započeti u ambulantnim uvjetima.

Prije uvođenja dronedarona mora se prekinuti liječenje antiaritmicima skupine I ili III (poput flekainida, propafenona, kinidina, dizopiramida, dofetilida, sotalola, amiodarona).

Podaci o optimalnom vremenu za prelazak s amiodarona na dronedaron su ograničeni. Treba uzeti u obzir da amiodaron može imati dugotrajnu aktivnost nakon prestanka primjene zbog dugog poluvijeka. Ako se predviđa prelazak bolesnika, to se mora provesti pod nadzorom specijaliste.

Doziranje

Preporučena doza za odrasle je 400 mg dvaput na dan. Lijek treba uzimati na sljedeći način:

  • jednu tabletu uz jutarnji obrok i
  • jednu tabletu uz večernji obrok.

Dronedaron se ne smije uzimati zajedno sa sokom od grejpa.

Ako bolesnik propusti uzeti dozu lijeka, sljedeću dozu mora uzeti u planirano vrijeme, a doza se ne smije udvostručiti.

Dronedaron Pliva - vodič za propisivače (pdf)

Zadnja izmjena: 27. 9. 2023.

PLIVINE GRUPE PROIZVODA