x
x

HLK: Preporuka odgode stručnih skupova zbog pandemije koronavirusa

  12.03.2020.

Hrvatska liječnička komora preporučuje članovima koji su organizatori stručnog i/ili znanstvenog liječničkog skupa planiranog u ožujku odgodu takvog skupa zbog pandemije koronavirusa. Također, zatraženo je da se u rad Kriznog stožera Ministarstva zdravstva uključi i predstavnike Hrvatske liječničke komore, kako bi svojim znanjem, iskustvom i kanalima komunikacije doprinijeli njegovom još kvalitetnijem radu, poglavito u smislu osiguravanja podrške samim liječnicima, izravnim pružateljima zdravstvene zaštite.

HLK: Preporuka odgode stručnih skupova zbog pandemije koronavirusa
Zaraza liječnika, kao što je očito iz slučajeva u Italiji i Sloveniji, može rezultirati širenjem zaraze unutar zdravstvenih ustanova.

Sigurni smo da ste svjesni iznimno velike odgovornosti nas liječnika u ovoj kriznoj situaciji. U stalnom smo kontaktu s pacijentima, pa slučajevi naše eventualne zaraze, imaju kao posljedicu potencijalno puno veći broj sekundarno zaraženih i to upravo pacijenata koji su ugroženiji od infekcije koronavirusom.

Pored toga zaraza liječnika, kao što je očito iz slučajeva u Italiji i Sloveniji, može rezultirati širenjem zaraze unutar zdravstvenih ustanova. Svaka takva situacija, ne samo da bi dodatno ugrozila pacijente, nego bi smanjila i brojnost liječnika spremnih na angažman u liječenju pacijenata.

O ovoj preporuci Hrvatska liječnička komora je obavijestila i Krizni stožer Ministarstva zdravstva.

Izvor: Hrvatska liječnička komora, www.hljk.hr

VEZANI SADRŽAJ > <