x
x

COVID-19: prvi smrtni slučaj u SAD-u, ograničenja putovanja

  02.03.2020.

U SAD-u je u subotu zabilježen prvi smrtni slučaj od novog koronavirusa (COVID-19). Radi se o muškarcu u 50-tim godinama s komorbiditetima, a koji je živio u državi Washington. Nema podataka da je muškarac putovao u područja s epidemijom korona virusa.

COVID-19: prvi smrtni slučaj u SAD-u, ograničenja putovanja

 U ostalim vijestima o infekciji COVID-19:

  • CDC je izvijestio o prvom izbijanju bolesti u domu za starije osobe u SAD-u. Kod dvoje ljudi je potvrđena infekcija COVID-19; kod jednog štićenika doma i jednog zdravstvenog radnika. Najmanje 52 štićenika i radnika u toj ustanovi imaju simptome. CDC je objavio strategiju kako smanjiti rizik od širenja infekcije COVID-19 u ustanovama za starije i nemoćne osobe.
  • Širenje epidemije zabilježeno je u državi Washington, Oregon i na dvije lokacije u Kaliforniji. New York Times donosi priču o neprimijećenom širenju virusa tijekom nekoliko tjedana u Washingtonu.
  • CDC je izdao privremene smjernice o tome kako se zdravstvene ustanove mogu pripremiti za suzbijanje epidemije. Na primjer, ustanove trebaju potražiti alternative trijaži i posjetima bolesnika, i komunicirati putem telefona i koristiti telemedicinske usluge. Blagi slučajevi infekcije COVID-19 mogu se pratiti i u kućnim uvjetima. Pacijenti bi u idealnom slučaju u čekaonicama trebali biti na udaljenosti većoj od jednog metra.
  • SAD je obustavio ulazak stranih državljana koji putuju iz Irana. CDC također preporučuje ljudima da izbjegavaju neopotrebna putovanja u tu zemlju, koja izvještava o gotovo 1000 infekcija i 54 smrtnih slučajeva, prenosi Associated Press. SAD također savjetuje izbjegavanje putovanja u Italiju.
  • Svjetska zdravstvena organizacija izvještava o 87.000 potvrđenih slučajeva širom svijeta; 80.000 u Kini. Ponovo je porastao broj novih slučajeva u kineskoj provinciji Hubei.

VEZANI SADRŽAJ > <