x
x

COVID-19: nove smjernice za usporavanje širenja virusa SARS-COV-2

  17.03.2020.

Američki dužnosnici izdali su nove smjernice za usporavanje širenja virusa SARS-COV-2, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) naglašava izolaciju u trajanju od dva tjedna nakon nestanka simptoma infekcije.

COVID-19: nove smjernice za usporavanje širenja virusa SARS-COV-2

Predsjednik Donald Trump jučer je objavio nove smjernice koje će Amerikanci slijediti u sljedećih 15 dana kako bi se usporilo širenje nove koronavirusne infekcije (COVID-19). Posebno je apelirao na Amerikance da izbjegavaju grupe od više od 10 ljudi, uključujući i one u kući, te da izbjegavaju restorane i kafiće. Pozvao je i na smanjeno i ograničeno kretanje, kao i na organizaciju školovanja na daljinu od kuće kad god je to moguće.

Generalni direktor SZO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozvao sve zemlje da "testiraju, testiraju, testiraju" sve sumnjive slučajeve na COVID-19 i da svakako izoliraju sve zaražene, uključujući i one s blagim simptomima bolesti i to najmanje dva tjedna nakon nestanka svih simptoma infekcije. Dužnosnici SZO-a također su primijetili da iako je COVID-19 kod djece i dalje relativno blag, zabilježeni su i smrtni slučajevi.

Iz ostalih vijesti:

  • U časopisu Annals of Internal Medicine objavljene su dobre vijesti o zaštitnoj opremi. U Singapuru je 41 zdravstveni radnik tijekom procedura bio izložen aerosolu bolesnika koji je na bio pozitivan na SARS-COV-2, virus koji uzrokuje COVID- 19. 85% je bilo izloženo dok su nosili kiruršku masku, a ostatak dok su nosili N95 maske. Nijedna osoba se nije zarazila.
  • Širom svijeta je do ponedjeljka 16. 3. prijavljeno  više od 181.000 slučajeva COVID-19. SAD je izvijestio o 4300 slučajeva i najmanje 74 smrtnih slučajeva.
  • Istraživači sugeriraju da je epidemija u Iranu puno ozbiljnija i veća nego što se izvještava. Analiza se temelji na podatcima o poznatim slučajevima COVID-19 izvezenih iz Irana, uključujući i putovanja avionom između Irana i drugih zemalja.
  • U studiji o modeliranju u časopisu Science, istraživači navode da su nedokumentirane infekcije SARS-COV-2 činile većinu prijenosa COVID-19 u Kini tijekom siječnja. Napominju da mnoge osobe koji su imale nedokumentiranu infekciju nisu imale ozbiljne simptome što objašnjava brzo geografsko širenje SARS-CoV-2 virusa i ukazuju da će borba s ovim virusom biti posebno izazovna.

VEZANI SADRŽAJ > <