x
x

Propisani zahtjevi za medicinske proizvode i osobnu zaštitnu opremu

  25.03.2020.

Hrvatski zavod za norme omogućio privremeno preuzimanje bez naknade određenih normi za osobnu zaštitnu opremu i medicinske proizvode. Kako bi se olakšalo ispunjavanje propisanih zahtjeva za medicinske proizvode i osobnu zaštitnu opremu i time potaknula proizvodnja radi zadovoljavanja povećanih zahtjeva tržišta u okolnostima globalne epidemije COVID-19, europske normizacijske organizacije CEN-a i CENELEC-a su na zahtjev Europske komisije donijele odluku o mogućnosti besplatnog preuzimanja određenih usklađenih normi.

Propisani zahtjevi za medicinske proizvode i osobnu zaštitnu opremu

Kao član europskih normizacijskih organizacija, Hrvatski zavod za norme je na svojim internetskim stranicama objavio predmetne norme te su za preuzimanje dostupne ovdje.

Na području medicinskih proizvoda riječ je o normama koje opisuju zahtjeve za medicinske rukavice za jednokratnu upotrebu, kiruršku odjeću i prekrivače, kirurške maske te norme sa zahtjevima za biološku procjenu medicinskih proizvoda.

Kirurške zaštitne maske, kirurške i pregledne zaštitne rukavice te određene vrste zaštitnih ogrtača razvrstavaju se u skupinu medicinskih proizvoda i to klase rizika I. Sukladno uobičajenim definicijama, za razliku od osobne zaštitne opreme, zaštitna oprema iz skupine medicinskih proizvoda namijenjena je zdravstvenim djelatnicima kako tijekom kirurškog ili drugog medicinskog postupka ne bi došlo do prijenosa infekcije s djelatnika na pacijenta. Također, takva zaštitna oprema namijenjena je i asimptomatskim ili potvrđeno zaraženim pacijentima kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije.

S druge strane, zaštitna oprema koja je namijenjena zaštiti korisnika koji tu opremu nosi, razvrstava se kao osobna zaštitna oprema.


Medicinski proizvodi


Osobna zaštitna oprema


- kirurške zaštitne maske
- kirurške i pregledne rukavice
- kirurški ogrtači
- navlake, rukavci i prekrivke za pacijenta


- zaštitne maske za lice
- zaštitne rukavice
- zaštitni kombinezoni
- zaštitne naočale i drugi proizvodi

Više na: www.halmed.hr

VEZANI SADRŽAJ > <