x
x

COVID-19 može izgledati kao obična prehlada

  11.03.2020.

Nova koronavirusna bolest (COVID-19) može se prezentirati kao obična prehlada, zaključuju istraživači u studiji objavljene na platformi medRxiv.

COVID-19 može izgledati kao obična prehlada

Istraživači su proučavali devet osoba od mlade do srednje životne dobi u Njemačkoj koje su imale COVID-19 nakon bliskog kontakta s pozitivnom bolesnom osobom. Svi su imali općenito blage kliničke simptome bolesti; sedam respiratorne simptome gornjih dišnih putova, a dva bolesnika su imala i ograničeno uključenu infkeciju donjih dišnih putova. Izlučivanje virusa iz farinksa bilo je najveće tijekom prvog tjedna bolesti, a vrhunac je bio 4. dana bolesti. I nakon nestanka simptoma, virus se i dalje izlučivao u sputumu. Istraživači su zaključili da će se u budućnosti mijenjati definicija infekcije COVID-19 koja naglašava bolest donjih dišnih putova.

Iz ostalih vijesti o COVID-19:

  • SAD je izvijestio o više od 900 potvrđenih slučajeva, s 28 smrtnih slučajeva.
  • New York je poslao Nacionalnu gardu u New Rochelleu, gdje se pojavila skupina oboljelih od COVID-19. Dezifincirat će škole i donijeti hranu osobama u karanteni.
  • Colorado, Massachusetts i Sjeverna Karolina su u utorak proglasili izvanredno stanje zbog COVID-19.
  • Potpredsjednik Mike Pence je izjavio da će američka zdravstvena osiguravajuća sredstva pokriti liječenje koronavirusom i odustati od doplate plaćanja za testiranje. Oni će također pokriti i telemedinske konzultacije.
  • FDA je odložio inspekcije većine stranih postrojenja, uključujući mjesta za proizvodnju lijekova, za travanj. Agencija je naglasila da koristi "dodatne alate za osiguranje proizvoda uvezenih u SAD", poput uzorkovanja proizvoda na američkim granicama i uzima u obzir ranije nalaze inspekcije.