x
x

COVID-19: benefiti mjera socijalnog distanciranja

  25.03.2020.

Nova studija objavljena u časopisu Lancet Infectious Diseases potvrđuje benefite mjere stroge socijalne izolacije u sprječavanju širenja SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje novu koronavirusnu infekciju (COVID-19).

COVID-19: benefiti mjera socijalnog distanciranja

Istraživači u Singapuru su korištenjem simulacijskih modela procijenili mogući broj SARS-CoV-2 infekcija nakon 80 dana od prvih 100 potvrđenih slučajeva uz pretpostavku da je 7,5% infekcija bilo asimptomatsko.

U prvom scenariju uz pretpostavku da jedan zaraženi zarazi još 1,5 osoba, dakle virus je najmanje zarazan, 80. dana bi imali 279.000 oboljelih. Broj oboljelih bi se mogao smanjiti na 1800 povećanjem mjera socijalne izolacije i usvajanjem sljedećih mjera:

  • izolacija zaraženih pojedinaca plus obiteljska karantena,
  • udaljavanje s radnog mjesta i
  • zatvaranje škola.

U drugom scenariju ako se uzme u obzir da jedan bolesnik zarazi još 2,5 osobe, 80. dana bi registrirali više od 1,2 milijuna infekcija bez ikakvih mjera socijalne izolacije i 258.000 sa svim mjerama koje se mogu primijeniti a koje su gore navedene.

U časopisu JAMA se analizira visoka stopa smrtnosti u Italiji koja je sredinom ožujka iznosila 7,2%. Autori napominju da bi se to moglo povezati s tri čimbenika:

  1. gotovo jedna četvrtina stanovništva Italije je starija od 65 godina;
  2. neki smrtni slučajevi su vjerojatno posljedica komorbiditeta, a ne infekcije SARS-CoV-2; i
  3. blagi i asimptomatski slučajevi rijetko su testirani nakon kraja veljače i stoga nisu uključeni u analize.

Iz ostalih članaka o COVID-19:

  • Američko medicinsko udruženje (AMA) objavilo  je "brzi vodič za telemedicinu". Nudi savjete o kodiranju i plaćanju, odabiru dobavljača i provedbi usluge. Pored toga, AMA nudi virtualnu panel diskusiju o telemedicini i COVID-19 do sredine travnja.
  • FDA je objavio da je brisanje samo prednjeg dijela nosa (umjesto duboko u nosnu šupljinu) prihvatljivo za testiranje bolesnika na simptome, ali nazofaringealni bris je još uvijek bolji izbor.
  • Za sve zainteresirane za potencijalne mogućnosti liječenja, Otvoreni forum zaraznih bolesti nudi pregled ranih mogućnosti liječenja COVID-19 infekcije.
  • Kineski stručnjaci su objavili kako postupati s trudnicama i novorođenčadi majki koje imaju COVID-19 infekciju.

VEZANI SADRŽAJ > <