x
x

Stopa smrtnosti od koronavirusa veća nego kod SARS-a

  10.02.2020.

Novi koronavirus (2019.-nCoV) odnio je u Kini više od 900 života,objavio je Reuters pozivajući se na nacionalnu zdravstvenu komisiju te zemlje.

Stopa smrtnosti od koronavirusa veća nego kod SARS-a

Broj smrtnih slučajeva službeno je viši nego nakon epidemije SARS-a 2002–2003. godine. Uz to, kineski dužnosnici izvijestili su o više od 40.000 potvrđenih slučajeva oboljelih od 2019-nCoV.

Zabilježen je i prvi smrtni slučaj Amerikanke u Wuhanu u Kini koja je oboljela od novog koronavirusa. Imala je 60 godina i komobriditete, prema članku u New York Timesu.

U Kini je započelo randomizirano kontrolirano ispitivanje antivirusnog lijeka, remdesivira. Bolesnici u ispitivanoj skupini primat će remdesivir i standardnu njegu, a kontrolna skupina samo standardnu njegu. Remdesivir je za sada pokazao aktivnost protiv koronavirusa na životinjskom modelu.

Očekuje se i ispitivanje cjepiva protiv 2019.-nCoV u fazi I. za otprilike 2,5 mjeseci.

U časopisu JAMA opisano je 138 bolesnika s pneumonijom povezanom s koronavirusom koji su hospitalizirani tijekom siječnja u bolnici u Wuhanu. Pretpostavlja se da je oko 41% oboljelih zaraženo u bolnici, uglavnom zdravstvenih radnika i bolesnika koji su hospitalizirani zbog nekog drugog razloga. Sveukupno, stopa smrtnosti kod oboljelih je iznosila 4,3%.

VEZANI SADRŽAJ > <