x
x

Smjernice za kliničare u vezi s novim koronavirusom (2019-nCoV)

  21.01.2020.

CDC (The Centers for Disease Control and Prevention) je objavio nove smjernice za kliničare u vezi s novim koronavirusom (2019-nCoV) koji je u Kini uzrokovao infekciju u više od 200 osoba, od kojih je troje preminulo. Slučajevi oboljelih od koronavirusa su zabilježeni i u Japanu, Tajlandu i Južnoj Koreji.

Smjernice za kliničare u vezi s novim koronavirusom (2019-nCoV)

Kod pacijenata koji ispunjavaju sljedeće kriterije dokazivat će se infekcija koronavirusom (2019.-nCoV):

  • Vrućica i simptomi bolesti donjeg dišnog sustava u posljednjih 14 dana, te u anamnezi podatak o boravku u gradu Wuhan u Kini, ili bliski kontakt s osobom koja je zbog bolesti u postupku dokazivanja infekcije uzrokovane koronavirusom (2019.-nCoV)
  • Simptomi vrućice ili simptomi donjih dišnih putova u osoba koje su u proteklih 14 dana bile u bliskom kontaktu s bolesnikom kod kojeg je potvrđena infekcija s koronavirusom (2019.-nCoV).

Ako kliničari skrbe o osobi koja je u postupku dijagnosticiranja koronavirusa (2019.-nCoV), trebali bi o tome odmah obavijestiti odjel za kontrolu infekcije te zdravstvene ustanove i epidemiološku službu ustanove za javno zdravstvo.

CDC preporučuje da se bolesnici sa sumnjom na infekciju koronavirusom pregledavaju u prostoriji za izolaciju ako je moguće. Tijekom pregleda se treba pridržavati standardnih mjera opreza i koristiti zaštitu za oči.

CDC je započeo s pregledom putnika iz Wuhana na tri američke zračne luke: New York (JFK), Los Angeles (LAX) i San Francisco (SFO).

VEZANI SADRŽAJ > <