x
x

COVID-19: upozorenja

  24.02.2020.

Državno ministarstvo SAD-a savjetovalo je Amerikance da "preispitaju" putovanja kruzerom do Azije ili unutar nje. Dužnosnici upozoravaju i da krstarenja u nekim drugim smjerovima mogu imati razna ograničenja te da putnici mogu biti podvrgnuti karantenskim procedurama koje provode lokalne vlasti.

COVID-19: upozorenja

  • CDC je izvijestio o 35 američkih slučajeva oboljelih od petka; više od polovice obljelih su putnici koji su se vratili iz Kine ili su s kruzera Diamond Princess.
  • Predsjednik Južne Koreje podigao je u nedjelju stupanj pripravnosti na najviši nivo kako bi se zaustavio brzi porast oboljelih od infekcije COVID-19, prenosi New York Times. Početkom vikenda, CDC je savjetovao Amerikance da poduzmu pojačane mjere opreza ako putuju u Južnu Koreju (npr. ljudi s kroničnom bolešću trebaju odgoditi putovanje). CDC je također potvrdio da takve mjere predostrožnosti trebaju biti poduzete i za putovanje u Japan. Povećan je broj zaraženih, oboljelih i umrlih slučajevi u Iranu i Italiji.
  • U časopisu JAMA, istraživači izvještavaju o slučaju asimptomatskog prijenosa SARS-CoV-2 u Kini. Žena, koja živi u Wuhanu, ali je putovala u Anyang, nije imala simptome COVID-19 – međutim, pet njezinih rođaka u Anyangu oboljelo je od infekcije COVID-19 nakon što su neko vrijeme boravili zajedno. RT-PCR testiranje kod žene bilo je pozitivno na virus: SARS-CoV-2, međutim nalazi na CT-u prsnog koša bili su potpuno normalni.
  • Članak objavljen u časopisu Lancet Respiratory Medicine opisuje klinički tijek SARS-CoV-2 pneumonije kod 50 pacijenata u jednoj jedinici intenzivne njege u Wuhanu. Više od 60% oboljelih je umrlo do 28. dana nakon prijama u bolnicu.

 

VEZANI SADRŽAJ > <