x
x

Kineski liječnici koriste terapiju plazmom za oboljele od koronavirusa

  Nikolina Kvesić, cand. mag. pharm

  18.02.2020.

Liječnici u Šangaju koriste infuzije krvne plazme ljudi koji su se oporavili od koronavirusa za liječenje osoba koje se još uvijek bore protiv infekcije te dobivaju ohrabrujuće preliminarne rezultate.

Kineski liječnici koriste terapiju plazmom za oboljele od koronavirusa

Vrhunski stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) rekao je da je upotreba rekonvalescentne plazme "vrlo valjan" pristup za pokušaj liječenja te da je važno odrediti pravo vrijeme njene primjene.

Lu Hongzhou, profesor i ravnatelj kliničkog centra za javno zdravstvo u Šangaju, rekao je da je bolnica osnovala posebnu kliniku za terapiju plazmom te da pomno biraju pacijente koji su ju spremni donirati. Svaka donirana krv će se dodatno ispitati kako bi se utvrdilo jesu li prisutne druge bolesti poput hepatitisa B ili C.

Za sad ne postoje u potpunosti licencirani tretmani ili cjepiva protiv novog koronavirusa, a postupak razvoja i testiranja lijekova može trajati više mjeseci, pa čak i godina.

Rekonvalescentna plazma u prošlosti se pokazala učinkovitom protiv drugih zaraznih bolesti, uključujući bjesnoću i difteriju.

Funkcionira na način da hiperimuni globulin koncentrira antitijela kod oporavljenog pacijenta. Zatim njegovom plazmom novoj žrtvi doniramo antitijela kako bi preživjela vrlo tešku fazu zaraze. Stoga moraju biti donirana u pravo vrijeme jer uništavaju virus i daju zaraženom pacijentu vitalni poticaj u trenutku kada mu treba. To nažalost nije uvijek uspješno.

Izvor: Reuters

VEZANI SADRŽAJ > <