x
x

Pet liječničkih organizacija traže donošenje šest ključnih epidemioloških mjera

  05.11.2021.

Pet krovnih liječničkih organizacija traže žurno donošenje šest ključnih epidemioloških mjera

Pet liječničkih organizacija traže donošenje šest ključnih epidemioloških mjera

Zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sustav te prijetećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za liječenje COVID, ali i ne-COVID bolesnika, pet liječničkih organizacija, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, HUBOL i KoHOM od Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražili su žurno donošenje sljedećih mjera:

1. Uvođenje obveznih COVID potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni)

2. Uvođenje obveznih COVID potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, kina, kazališta, restorani, kafići…)

3. Ograničavanje broja osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne COVID potvrde (privremeno, tijekom sljedeća 2 tjedna)

4. Produženje online nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tijekom sljedeća 2 tjedna). Nastavak održavanja razredne nastave po modelu A.

5. Postupno odgađanje elektivnih programa u bolnicama.

6. Organiziranje rada na punktovima za cijepljenje u svim većim gradovima u modelu rada 7 dana/12 sati.

Ciljevi koje pet liječničkih organizacija smatra da je moguće postići ovim mjerama su zadržavanje funkcionalnog zdravstvenog sustava i sprječavanje njegova kolapsa. Naime, trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboljeli od COVID-a, kao niti drugi pacijenti, više neće moći dobiti zdravstvenu skrb na razini dosadašnje kvalitete i dostupnosti.

Suočeni smo u Hrvatskoj s iznimno žestokim valom epidemije. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.310 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, najviše od početka epidemije u Hrvatskoj. Stvarni broj zaraženih je značajno veći. U posljednja dva tjedna broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima narastao je za čak 72 %. Ako se odmah ne poduzmu nužne mjere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od COVID-19 neće biti dovoljno specijaliziranih liječnika za liječenje najteže oboljelih.

Stoga pet vodećih liječničkih organizacija zaključuje: uz kontinuirani nastavak cijepljenja, ove mjere su nužne kako bi se usporilo širenje zaraze, spriječio kolaps bolničkog sustava i osigurala dostupnost zdravstvene skrbi svim hrvatskim građanima.