x
x

COVID-19: pandemija?

  10.03.2020.

COVID-19 će postati globalna pandemija što se može zaključiti iz izjava generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

COVID-19: pandemija?

Jučer je zabilježeno više od 110.000 slučajeva koronavirusne infekcije (COVID-19) u 110 zemalja svijeta. Čitava Italija je u blokadi, zabranjeno je javno okupljanje, a većina putovanja ograničena je od utorka, objavio je BBC.

U časopisu Annals of Internal Medicine, istraživači navode da je prosječni period inkubacije za korona virus, SARS-CoV-2 5,1 dan, na temelju analize 181 potvrđenog slučaja COVID-19 izvan kineske provincije Hubei. Za 97,5% zaraženih osoba simptomi su počeli u roku od 11,5 dana od izlaganja virusu. Rezultati podržavaju trenutne prijedloge za duljinu karantene ili aktivno praćenje osoba koje su potencijalno izložene SARS-CoV-2, iako bi u ekstremnim slučajevima mogla biti opravdana duža razdoblja praćenja.

Studija objavljena u Lancetu ispituje čimbenike rizika smrtnosti od infekcije COVID-19 između 200 hospitaliziranih slučajeva u Wuhanu u Kini. Najveća smrtnost u bolnici bila je kod starijih osoba (omjer koeficijenta, 1,10 za svaku godinu porasta), onih s višim rezultatima procjene sekvencijalnog zakazivanja pojedinih organa i onih s razinom D-dimera većom od 1 µg/L. Među preživjelima najduže razdoblje izlučivanja virusa bilo je 37 dana.

SAD trenutno ima više od 600 slučajeva COVID-19 infekcije, uključujući 22 smrtna slučaja, od kojih je 18 u državi Washington.

Stručnjaci CDC-a najavili su dostupnost 75.000 testova na koronavirus. Pristup testovima ograničen je u SAD-u. Komercijalni testovi bit će dostupni u nekoliko sljedećih tjedana.

Starije osobe i one koje imaju neke kronične bolesti i koje su pod visokim rizikom od koronavirusne infekcije, trebaju imati dovoljno lijekova, namirnica i predmeta za kućanstvo kako bi mogle ostati kod kuće neko vrijeme.

VEZANI SADRŽAJ > <