x
x

Nije potrebna dezinfekcija javnih površina i gradskih ulica

  21.03.2020.

U pojedinim hrvatskim gradovima se samoinicijativno, putem svojih komunalnih djelatnosti, a bez konzultacija s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, započelo s dezinfekcijom javnih površina i gradskih ulica, u svrhu prevencije COVID-19, objavljeno je na stranicama HZJZ-a.

Nije potrebna dezinfekcija javnih površina i gradskih ulica

Takva mjera, u svrhu sprječavanja pojave zaraznih bolesti, trenutno nije opravdana, i dodatno, komunalne tvrtke čiji djelatnici to provode ne posjeduju odgovarajuće ovlaštenje.

Obzirom na situaciju bilo bi opravdano da se dezinfekcijska sredstva usmjere na institucije od značenja, kao što su zdravstvene institucije, prodavaonice prehrambenih artikala, distributivne centre hrane i pića, ljekarne, benzinske postaje, pekarnice, logističke i distributivne centre hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerije.

Nadalje, dezinfekcija javnih površina i gradskih ulica u ovom trenutku nije potrebna i nema stručne opravdanosti za sprječavanje zarazne bolesti COVID-19, naročito uzimajući u obzir i trenutne povoljne vremenske uvjete u vanjskom prostoru posebice sunčevu svjetlost koja je sama po sebi „prirodni dezinficijens“. Dezinfekcija gradskih ulica nije se pokazala učinkovitom, što potvrđuje i literatura.

VEZANI SADRŽAJ > <