x
x

COVID-19: kakav je interhumani prijenos izvan Kine?

  19.02.2020.

COVID-19: Prijenos s čovjeka na čovjeka izvan Kine te smjernice za škole.

COVID-19: kakav je interhumani prijenos izvan Kine?

Izdvajamo nekoliko najnovijih vijesti o koronavirusnoj bolesti, COVID-19:

  • Zabilježeno je 92 slučaja prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka izvan Kine, stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije. Međutim, još nema dokaza o neprekinutom prijenosu izvan Kine i s kruzera Diamond Princess.
  • Dvotjedni karantenski period za osobe koje se nalaze na kruzeru, završava u srijedu. Tijekom proteklog dana identificirano je oko 100 novih slučajeva, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 542 od 3711 putnika i posade na brodu, prenosi Associated Press.
  • Kina izvještava o ukupno više od 72.000 laboratorijski potvrđenih kliničkih slučajeva i 1868 smrtnih slučajeva. U prethodna 24 sata potvrđeno je gotovo 1900 novih slučajeva. Kina je poduzela napore kako bi ograničila kretanje svojih građana radi kontrole širenja virusa.
  • CDC je objavio smjernice za škole i programe čuvanja djece u vrtićima kako bi se svi pripremili i pravovremeno reagirali na potencijalno širenje koronavirusa u SAD-u. Na primjer, školski sustavi mogu razmotriti privremene „praznike“ od 14 dana ako je učenik ili zaposlenik bio u školi prije nego što mu je potvrđena infekcija COVID-19. Tijekom tog razdoblja škole mogu provesti virtualno učenje i praćenje učenika.
  • Studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine opisuje evakuaciju 126 ljudi iz Wuhana u Kini do Frankfurta u Njemačkoj. U ovom slučaju sustav probira utemeljen na simptomima nije uspio otkriti SARS-CoV-2 kod dvije osobe koje su kasnije imale pozitivan bris grla.

VEZANI SADRŽAJ > <