x
x

Protokol testiranja na COVID-19 / SARS-CoV-2

  24.03.2020.

Testiranje na COVID-19 / SARS-CoV-2 indicirano je kod osoba sa simptomima bolesti:

Protokol testiranja na COVID-19 / SARS-CoV-2
Napomena: zbog sve više dokaza o fekalnom izlučivanju virusa u rekonvalescenata, takve pacijente, a naročito djecu, treba pri otpustu iz bolnice uputiti na potrebu striktnog provođenja higijenskih mjera kako bi zaštitili svoje ukućane.

1.       osobe sa postavljenom sumnjom na COVID-19 prema važećoj definiciji slučaja (1)

2.       potvrđeni slučajevi COVID-19/SARS-CoV-2 infekcije u svrhu potvrde negativizacije.

Prioritetne skupine za testiranje su:

a) Osobe koje zbog svojih osobina, prvenstveno zanimanja, imaju visok potencijal širenja bolesti na osjetljive skupine

  • zdravstveni djelatnici i hospitalizirani bolesnici, prvenstveno sa teškom akutnom respiratornom infekcijom (SARI) koja se ne može protumačiti drugom etiologijom: svi SARI pacijenti u jedinicama intenzivnog liječenja (JIL) te na ostalim bolničkim odjelima,bolesnici hospitalizirani zbog nekog drugog hitnog stanja, a imaju i simptome i/ili znakove akutne respiratorne infekcije.
  • štićenici i djelatnici domova za starije i nemoćne te ostalih ustanova socijalne skrbi

b) Osobe koje zbog svojih osobina imaju visok potencijal zaražavanja velikog broj ljudi s rizikom brzog širenja infekcije i stvaranja klastera

  • zatvorenici,
  • izbjeglice i tražitelji azila,
  • beskućnici,
  • pripadnici etničkih/kulturoloških skupina čiji način života pogoduje prijenosu bolesti kapljičnim putem i direktnim kontaktom i sl.

c) Simptomatske osobe s  povećanim rizikom teškog oblika bolesti i komplikacija: osobe u dobi od 65 godina i više,osobe s  kroničnim bolestima (dijabetes melitus, karidiovaskularne bolesti, kronične plućne  bolesti, imunokompromitirana stanja, kronična bubrežna bolest).

d) Ako se u zdravstvenoj ustanovi uoči grupiranje respiratorne bolesti koja se ne može protumačiti drugom etiologijom, potrebno je testirati uzorke jedne do tri osobe po grupiranju.

e) Zdravstveni  i drugi djelatnici s povećanim rizikom širenja infekcije među vulnerabilnim skupinama, s potvrđenom bolesti COVID-19/SARS-CoV-2 u svrhu potvrde njihovog izliječenja i mogućnosti povratka na radno mjesto.

– Osoba s potvrđenim COVID-19 koja nema simptome i znakove bolesti te po prestanku simptoma ima 2 negativna RT-PCR nalaza na SARS-CoV-2 u razmaku od najmanje 24 sata smatra se izliječenom osobom.

– Za simptomatske pacijente koji se klinički brzo oporave (nestanak svih simptoma i znakova bolesti unutar 7 dana od  pojave prvih simptoma),  kontrolne uzorke uzeti najranije 7 dana nakon početka bolesti ili nakon najmanje 3 dana afebriliteta (bez upotrebe antipiretika).

– Retestiranje asimptomatskih osoba sa potvrđenom SARS-CoV-2 infekcijomu svrhu potvrde negativizacije preporuča se provesti najmanje 14 dana nakon inicijalnog prvog pozitivnog testa.

– Napomena: zbog sve više dokaza o fekalnom izlučivanju virusa u rekonvalescenata, takve pacijente, a naročito djecu, treba pri otpustu iz bolnice uputiti na potrebu  striktnog provođenja higijenskih mjera kako bi zaštitili svoje ukućane.

Osobu u koje se postavi indikacija za testiranje na COVID-19 treba staviti u (samo)izolaciju do pristizanja nalaza. U slučaju pozitivnog nalaza, osoba ostaje u izolaciji sve do izlječenja tj. negativizacije nalaza.

Zdrave, asimptomatske osobe, uključujući asimptomatske bliske kontakte oboljelih osoba s potvrđenom bolesti COVID-19, rutinski se ne testiraju. Izuzetak je testiranje asimptomatskih zdravstvenih i drugih djelatnika s povećanim rizikom širenja infekcije među vulnerabilnim skupinama na kraju završene 14-dnevne samoizolacije zbog bliskog kontakta sa potvrđenim COVID-19/SARS-CoV-2 u svrhu potvrde odsutstva SARS-CoV-2 infekcije.

Definicija sumnje na COVID-19 koja zahtijeva laboratorijsko testiranje

1) Pacijent sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećeg: kašalj, povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha) i nije moguće objasniti simptome drugom etiologijom i putovao je ili boravio u zemlji/području s lokalnom ili raširenom transmisijom bolesti unazad 14 dana prije početka bolesti.

Ili

2) Pacijent s bilo kojim simptomima respiratorne bolesti koji je unazad 14 dana od početka simptoma bio u bliskom kontaktu s bolesnikom koji je klasificiran kao vjerojatan ili potvrđeni slučaj COVID-19.

Ili

3) Pacijent s teškom akutnom respiratornom infekcijom – povišena tjelesna temperatura i barem jedan od znakova respiratorne bolesti (tj. kašalj, kratak dah) koja zahtijeva hospitalizaciju, a koja se ne može objasniti drugom etiologijom.

VEZANI SADRŽAJ > <