x
x

Nacionalni krizni stožer zbog epidemije koronavirusa

  01.02.2020.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva podignuo je mjere pripravnosti zbog epidemije koronavirusa, te je predloženo osnivanje Nacionalnog kriznog stožera radi koordinacije svih službi u slučaju pojave koronavirusa u Hrvatskoj.

Nacionalni krizni stožer zbog epidemije koronavirusa

Podignute su mjere opreza za zemlje EU-a i Hrvatska će intenzivirati nadzor svojih granica, poštivat ćemo sve smjernice i pravila struke.

Osigurava se zaštitna oprema i sve ono što je u ingerenciji Kriznog stožera, a sada ćemo to raditi i kroz Nacionalni krizni stožer, najavila je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević.

Poručila je građanima da treba biti na oprezu, ali ne treba paničariti.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ustvrdio je kako je Hrvatska spremna za sve scenarije jer ima dobro organiziranu epidemiološku službu, što se dokazalo u mnogo prethodnih situacija.

Ponovio je kako je podignuta razina mjera opreza na granici, ali se uvijek može dogoditi neki propust, poput onoga da su trojica Splićana doputovala iz Kine zrakoplovom, a da ih nitko nije kontaktirao i pregledao.

Ako pri ulasku u Hrvatsku bude detektirana bolesna osoba ili osoba u inkubaciji, bit će obaviještena granična sanitarna inspekcija, a ona će kontaktirati epidemiologa koji će provjeriti ima li osoba simptome i treba li je uputiti u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

Oni koji nemaju simptome bit će u tzv. aktivnom zdravstvenom nadzoru, to znači da će biti kod kuće i dnevno će ih kontaktirati epidemiolozi radi provjere mogućih simptoma.

Capak je također istaknuo da nema opasnosti od pošiljaka iz Kine jer virus ne može dugo preživjeti izvan živog organizama.

Ministarstvo zdravstva

VEZANI SADRŽAJ > <