x
x

SZO: pandemija COVID-19

  12.03.2020.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je širenje novog koronavirusa (COVID-19) globalnom pandemijom.

SZO: pandemija COVID-19

Generalni direktor SZO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus izvijestio je da se u posljednja 2 tjedna broj slučajeva izvan Kine povećao 13 puta, a broj zemalja s pozitivnim slučajevima se trostruko povećao. Očekuju se daljnja povećanja. Rekao je da je SZO zabrinut i zbog rasprostranjenosti virusa i zbog neaktivnosti pojedinih država te ih pozvao da sada poduzmu sve mjere za suzbijanje virusa koje ti trebale biti agresivnije.

Među trenutnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije je da osobe s blagim respiratornim simptomima treba poticati na izolaciju, a posebno je istaknuto socijalno distanciranje. Takve preporuke treba primjenjivati i u zemljama u kojima nisu zabilježene koronavirusne infekcije.

U SAD-u dr. Anthony Fauci, voditelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, ponovio je mišljenje SZO-a, upozoravajući da će se epidemija COVID-19 "pogoršati", prenosi New York Times. Preporučio je da se ne stvaraju velike gužve i da se sportski susreti odvijaju bez publike.

U srijedu je u SAD-u zabilježeno više od 1000 oboljelih s 29 smrtna slučaja.

U časopisu JAMA istraživači navode da je SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19 najčešće izoliran iz uzoraka iz respiratornog trakt, međutim, živi virus je pronađen i u stolici. Zaključili su da je moguć prijenos virusa na oba načina što pomaže u objašnjavanju vrlo brzog širenja virusa.

Iz ostalih vijesti:

  • U New England Journal of Medicine, dva liječnika razgovaraju o tome kako zdravstveni sustavi mogu iskoristiti svoje trenutne telemedicinske usluge kako bi što bolje zbrinuli oboljele osobe.
  • Rad u časopisu JAMA donosi pregled o kritično bolesnim pacijentima s COVID-19, uključujući mjere predostrožnosti koje trebaju poduzeti zdravstveni radnici.

VEZANI SADRŽAJ > <