x
x

Kakav je rizik zaraze od novog koronavirusa?

  05.02.2020.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) je predložio smjernice kako procijeniti rizik zaraze od koronavirusa (2019-nCoV).

Kakav je rizik zaraze od novog koronavirusa?

Visok rizik zaraze imaju osobe u SAD-a koje su:

  • boravile u provinciji Hubei u Kini u posljednjih 14 dana.
  • žive u istom kućansvu kao intimni partner ili skrbe o osobi sa simptomatskom, laboratorijski potvrđenom infekcijom koronavirusom bez pridržavanja preporučenih mjera opreza. (Isto se primjenjuje u slučajevima kada je koronavirus klinički dijagnosticiran izvan Sjedinjenih Država, ali nije potvrđen laboratorijski.)

Simptomatske, rizične osobe trebaju biti smještene u izolaciju i potrebno ih je pregledati i uzeti im uzorke za potvrdu virusa.

Asimptomatske, rizične osobe treba smjestiti u karantenu i nadzirati ih. Preporučeno trajanje karantene je 14 dana.

Srednji rizik obolijevanja od korona virusa imaju osobe koje su:

  • u bliskom kontaktu s osobom sa simptomatskom, laboratorijski potvrđenom infekcijom (bez izloženosti visokom riziku navedenom gore). To može uključivati sjedenje unutar 6 metara od simptomatske, laboratorijski potvrđene zaražene osobe u avionu (otprilike udaljenost od dva sjedala u svakom smjeru).
  • u bliskom kontaktu s pacijentom koji je laboratorijski potvrđen u istom kućanstvu, dok koriste preporučene mjere opreza.
  • doputovale iz drugih dijelova Kine.

Osobe sa srednjim rizikom i bez simptoma i dalje trebaju ograničavati svoje aktivnosti u javnosti.

Kina je 3. veljače prijavila preko 20.400 potvrđenih slučajeva i 425 smrtnih slučajeva. Procjenjuje se da u Kini ima i oko 23.000 oboljelih s nepotvrđenom infekcijom.

VEZANI SADRŽAJ > <