x
x

Ispitivanja s remdesivirom sugeriraju na potencijalnu korist protiv COVID-19

  Marija Škrlec, mag. pharm

  01.05.2020.

The Lancet i Nacionalni zdravstveni instituti izvijestili su o ispitivanjima s remdesivirom koji je pokazao dobre preliminarne rezultate u borbi protiv COVID-19 infekcije.

Ispitivanja s remdesivirom sugeriraju na potencijalnu korist protiv COVID-19

Nacionalni zdravstveni instituti izvijestili su o preliminarnim nalazima randomiziranog placebo kontroliranog ispitivanja intravenski primijenjenog remdesivira provedenog na 1100 hospitaliziranih COVID-19 pacijenata s prisutnim plućnim simptomima, a među njima su bili i oni kojima je bio potreban dodatan kisik ili mehanička ventilacija.

Privremenom analizom utvrđeno je da je medijan vremena oporavka - odnosno prestanak potrebe za kisikom ili hospitalizacijom - bio 31% brži s remdesivirom nego placebom (11 naspram 15 dana). Stopa smrtnosti bila je 8,0% s remdesivirom i 11,6% s placebom. New York Times izvještava da FDA planira odobriti hitnu uporabu lijeka.

Lancet je zasebno objavio nalaze iz randomiziranog ispitivanja remdesivira. Gotovo 240 odraslih u Kini s teškim COVID-19, koji su bili u roku od 12 dana od pojave simptoma, nasumično su primali intravenski remdesivir ili placebo u trajanju od 10 dana.

Primarni ishod - vrijeme do kliničkog poboljšanja u roku od 28 dana nakon randomizacije - nije se značajno razlikovao između skupina remdesivira i placeba ( srednja vrijednost: 21, odnosno 23 dana). Međutim, istraživači navode da nisu mogli isključiti klinički značajne razlike i brojčana smanjenja nekih kliničkih parametara (primjerice, vrijeme do kliničkog poboljšanja bilo je kraće s remdesivirom nego s placebom (18 naspram 23 dana) među pacijentima liječenima u roku od 10 dana od početka simptoma.