x
x

COVID-19: anosmija i disgeuzija / mentalno zdravlje zdravstvenih radnika

  24.03.2020.

Američka akademija za otorinolaringologiju - kirurgiju glave i vrata predložila je dodavanje simptoma anosmije i disgeuzije ostalim simptomima za novu koronavirusnu infekciju (COVID-19).

COVID-19: anosmija i disgeuzija / mentalno zdravlje zdravstvenih radnika

Simptomi anosmije i disgeuzije bili su jedini simptomi kod nekih pozitivnih bolesnika, a kod pojedinih bolesnika anosmija je prijavljena kao jedini simptom.

Ukoliko bolesnici nemaju neki drugi problem kao rinosinusitis i alergijski rinitis, anosmija, hiposmija i disgeuzija mogu opravdati testiranje bolesnika na koronavirus SARS-CoV-2 i samoizolaciju.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije izjavili su da istražuju gubitak mirisa i okusa kao potencijalne rane simptome COVID-19 infekcije.

U otvorenoj kliničkoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA na 1300 zdravstvenih radnika u Kini (uglavnom provinciji Hubei) krajem siječnja i početkom veljače utvrđeno je da je 50% imalo simptome depresije, 45% anksioznost, 34% nesanicu i 72% simptome stresa. Teže simptome imale su medicinske sestre, osobe ženskog spola i zdravstveni radnici iz Wuhana.

VEZANI SADRŽAJ > <