x
x

COVID-19: ishodi za djecu i starije osobe

  19.03.2020.

Podaci objavljeni u srijedu i dalje potvrđuju blaži klinički tijek infekcije nove koronavirusne bolesti (COVID-19) kod djece i teži oblik kod starijih osoba.

COVID-19: ishodi za djecu i starije osobe

U časopisu New England Journal of Medicine, istraživači donose ishode kod 170 djece u Wuhanu u Kini, koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2 nakon kontakta s potvrđenim slučajem infekcije COVID-19. 16% oboljele djece nije imalo simptome bolesti niti radioloških dokaza o upali pluća. Tri pacijenta su zahtijevala intenzivnu njegu; a jedan od tih bolesnika, desetogodišnjak s intususcepcijom, umro je nakon 4 tjedna. 12% pacijenata je hospitalizirano, ali su bili u stabilnom stanju, dok je ostatak otpušten.

Analiza 4200 oboljelih osoba iz SAD-a, prijavljenih sredinom ožujka, otkriva da odrasli u dobi od 65 godina i starijih čine 31% oboljelih, 45% povezanih hospitalizacija, 53% prijama u jedinice intenzivne njege i 80% smrti, objavljeno je u MMWR.

Oboljele osobe u dobi od 19 godina i mlađe, nisu hospitalizirane u jedinice intenzivne njege i nema  prijavljenih smrtnih slučajeva.

U ostalim vijestima COVID-19:

  • U Sjedinjenim Američkim Državama ima 7300 oboljelih i 115 smrtnih slučajeva.
  • CDC je objavio nove smjernice za dezinfekciju doma ako u njemu boravi netko tko je bolestan. To dobar izvor za pacijente i dobar podsjetnik za kliničare.
  • NEJM je objavio tri nove oublikacije o infekciji COVID-19: zakoni o karanteni, o zdravstvenom zbrinjavanju u Italiji i o odgovornosti liječnika za zajednicu i njihove obitelji.

 

VEZANI SADRŽAJ > <