x
x

HZJZ: COVID-19 – Priopćenje prvog slučaja

  25.02.2020.

Nacionalni krizni stožer i Krizini stožer Ministarstva zdravstva je danas 25.2.2020. obavijestio da je dijagnosticiran prvi slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 (COVID-19, engl. CoronaVirus Disease-19) uzrokovanog infekcijom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj, u Zagrebu. Oboljeli je mlađi muškarac u dobi od 25 godina koji je 20.2.2020. doputovao iz pokrajine Lombardije (grada Milana) u Italiji, koje je zahvaćeno epidemijom novim koronavirusom od 21. veljače 2020., kada je zabilježeno naglo povećanje broja oboljelih osoba s lokalno stečenom infekcijom, posebice u dvije regije – Lombardija i Veneto.

HZJZ: COVID-19 – Priopćenje prvog slučaja

Oboljeli je hospitaliziran u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu i trenutno je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ je specijalizirana bolnica s odgovarajuće educiranim osobljem i potrebnom opremom za pružanje odgovarajućeg liječenja i skrbi, uz osiguranu primjenu mjera za sprječavanje širenja infekcije.

Pored navedenog, Nacionalni krizni stožer i Krizni stožer Ministarstva zdravstva i služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s mrežom zavoda za javno zdravstvo i ostalim zdravstvenim i drugim nadležnim službama započeli su s provođenjem mjera preventivnih mjera prema kontaktima oboljelog radi smanjenja rizika širenja infekcije, koje uključuju prikupljanje podataka o izvoru i početku infekcije, kao i prikupljanje podataka o osobama koje su mogle biti izložene infekciji, kako bi se primijenile preventivne mjere sprječavanja daljnjeg širenja infekcije.

Novosti vezane uz koronavirus i preporuke vodećih svjetskih zdravstvenih organizacija:

Ovo je prvi slučaj infekcije novim koronavirusom koji nije bio neočekivan s obzirom na blizinu područja sa zabilježenim povećanim brojem slučajeva oboljelih u Europi. Nacionalni krizni stožer i Krizni stožer Ministarstva zdravstva ima pripremljen protokol od početka pojave epidemije u Kini u siječnju 2020. prema preporukama vodećih međunarodnih zdravstvenih organizacija (Svjetske zdravstvene organizacije, SZO, i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti , ECDC) te se provode sve potrebne mjere za otkrivanje i testiranje oboljelih sa sumnjom na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), liječenja oboljelih s potvrđenom infekcijom, sprječavanja daljnjeg širenja infekcije, kako bi se rizik prijenosa na druge ljude sveo na najmanju moguću mjeru, te obavještavanje i informiranje javnosti.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjećaju sve koji su nedavno doputovali iz Kine, Južne Koreje ili pokrajine Lombardija i Veneto u Italiji i imaju simptome respiratorne infekcije (kao što supovišena tjelesna temperatura i kašalj) da potraže liječničku pomoć (telefonski nazovu svog izabranog liječnika ili teritorijalno nadležnog epidemiologa (poveznicu na kontakte mreže zavoda za javno zdravstvo možete naći ovdje) i informiraju ga o simptomima i nedavnom putovanju, slijedeći sve ostale preporučene mjere prevencije iz nacionalnog protokola.

 

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo  također podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

  • redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
  • kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
  • izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju

S obzirom na to da se situacija može brzo mijenjati, Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakodnevno oko 15 sati objavljuje najnovije informacije vezano uz bolest uzrokovanu novim koronavirusom i mjere zaštite na stranici www.hzjz.hr.

 Poveznice s više informacija:

Koronavirus – najnoviji podatci: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

Pitanja i odgovori o bolesti uzrokovanom novim koronavirusom COVID-19  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/

Letci za putnike koji sadrže brojeve dežurnih epidemiologa:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/preporuke-za-putnike-u-kinu-letci/

 

VEZANI SADRŽAJ > <