x
x

CDC obnovio preporuke za postupanje kod koronavirusa

  03.02.2020.

CDC je objavio nove smjernice za kliničare o probiru pacijenata na novi koronavirus (2019-nCoV) i zbrinjavanju pacijenata.

CDC obnovio preporuke za postupanje kod koronavirusa

Radi se o postupku prepoznavanja i procjene pacijenata s potencijalnom koronavirusnom infekcijom. Za bolesnike kod kojih je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom, preporučuje se uzimanje uzoraka iz gornjih dišnih putova, iz brisa nosa i grla, a uzorci iz donjih dišnih putovai trebaju se testirati kod osoba koje imaju produktivni kašalj.

U ostalim vijestima o koronavirusu:

  • U Kini je 14.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, 300 smrtnih slučajeva, prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije. Bolesnici su prijavljeni u 25 zemalja.
  • Potvrđen je sedmi slučaj u SAD-u. Pacijent je nedavno doputovao iz Wuhana u Kaliforniju.
  • Bijela kuća je u petak proglasila izvanredno nacionalno javnozdravstveno stanje. Američki državljani koji su bili u kineskoj provinciji morat će proći do 14 dana obavezne karantene nakon povratka u SAD. Oni koji se vrate iz kontinentalne Kine morat će na ulasku proći provjeru, a zatim će biti monitorirani u kućnoj karanteni. Bijela kuća je također odlučila blokirati ulazak stranih državljana (osim uže obitelji stanovnika SAD-a i stalnih državljanja) koji su bili u Kini u posljednja 2 tjedna.
  • Lancet je objavio studiju - procjenu broja oboljelih - koja je otkrila da bi se od jedne bolesne osobe moglo zaraziti 2,68 ljudi. U članku se procjenjuje da je od 25. siječnja više od 75.000 osoba u Wuhanu zaraženo koronavirusom. Za 6,4 dana epidemija se udvostručila.

VEZANI SADRŽAJ > <