x
x

Epidemija COVID-19: obavijesti i preporuke za ponašanje u ljekarni

  17.03.2020.

Kako bi što lakše prebrodili novonastalu situaciju s epidemijom COVID-19 virusne bolesti, ured Hrvatske ljekarničke komore je pripremio preporuke s ciljem jedinstvenog, kolegijalnog, zakonski utemeljenog djelovanja ljekarnika za vrijeme epidemije.

Epidemija COVID-19: obavijesti i preporuke za ponašanje u ljekarni

Mole se ljudi koji su boravili u inozemstvu, kojima je određena samoizolacija ili su bili u kontaktu sa pozitivnima na koronavirus da ne posjećuju prostorije ljekarni.

Umjesto dolaska u ljekarnu, takvim pacijentima savjetuju da se jave svom nadležnom liječniku ili nazovu 112.

Ulaz u ljekarnu se odvija prema redoslijedu, tako da se unutar ljekarne ne stvara red i gužva.

Na jednom radnom mjestu poslužuje jedna osoba, a nakon što se oslobodi jedno radno mjesto, u ljekarnu ulazi sljedeća osoba.

U redu izvan ljekarne treba održavati razmak od barem jednog metra, a kod razgovora s djelatnicima ljekarne nužan je razmak od 1,5 metra.

Pacijenti prilikom kupnje dezinficijensa, maski i lijekova trebaju imati na umu da je njihova prodaja ograničena, a preporuča se i da koriste kartični oblik plaćanja.

Ako osoba kašlje i kiše, treba prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom, poslije ju odbaciti u koš za otpad s poklopcem izvan ljekarne te oprati ruke.

Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Kako bi spriječili trenutnu nedostupnost lijekova i drugih proizvoda koje pacijenti pojačanim intenzitetom kupuju u ljekarnama, Komora je pripremila ograničenja u izdavanju za jednog pacijenta.

Ljekarnici mogu izdati maksimalno dva pakiranja dezinficijensa, antiseptika, alkohola, gela za dezinfekciju ruku i drugih proizvoda za dezinfekciju kože, površina i prostora; jedno pakiranje rukavica, maski i sličnog asortimana; dvije kutije bezreceptnog lijeka te maksimalnu količinu lijeka koji ide na recept za terapiju za mjesec dana.

Unatoč ograničenjima koja su postavili županijski stožeri za civilnu zaštitu za radno vrijeme za određene djelatnosti, radno vrijeme ljekarni ostaje isto kao i prije epidemije.

Komora je izdala i prijedlog mjera za poslodavce u ljekarničkoj djelatnosti u kojima se preporučuje kontinuirano provjetravanje radnih prostora, minimalno tri puta dnevno dezinficiranje dodirne površine i uklanjanje časopisa i letaka iz prostora.

Trebaju ugraditi mobilne pleksiglas ili slične pregrade kako bi ljekarnički tim zaštitili od kapljičnog prijenosa virusne bolesti.

Također trebaju omogućiti djelatnicima što češću izmjenu radne odjeće i organizirati rad tako da je u istoj smjeni uvijek isti ljekarnički tim, kako bi se preveniralo prenošenje bolesti na cijeli tim ljekarne.

Izvor: Hrvatska ljekarnička komora

VEZANI SADRŽAJ > <