x
x

COVID-19: Američke smjernice za liječenje

  07.04.2020.

Američko torakalno društvo je objavilo privremene smjernice za liječenje nove koronavirusne infekcije (COVID-19), uz napomenu da su dostupni podatci ograničeni.

COVID-19: Američke smjernice za liječenje

Za hospitalizirane bolesnike s COVID-19 infekcijom i upalom pluća, autori predlažu primjenu hidroksiklorokina ail i klorokina uz potencijalne rizike. Napominju da je potrebno prikupljati podatke o ishodima liječenja, a lijekovi se daju kod teških slučajeva. Napominju da lijekova mora biti dovoljno u zalihama.

Za ambulantne bolesnike s COVID-19 infekcijom ili hospitalizirane bolesnike bez upale pluća, skupina nije dala preporuke za ili protiv uporabe hidroksiklorokina ili klorokina. Grupa je također odbila zauzeti stav za ili protiv drugih potencijalnih lijekova u ovom trenutku.

Predložili su uporabu ventilacije u položaju na trbuhu za pacijente s hipoksemijom povezanom s progresivnom COVID-19 pneumonijom, te ECMO – ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju u slučaju pogoršanja.

U ostalim vijestima COVID-19:

• Studija objavljena u MMWR-u potvrđuje da američka djeca s COVID-19 imaju blaži tijek bolesti od odraslih. Od 2. travnja od svih potvrđenih slučajeva u SAD-u mladići su činili 1,7%, a zabilježena su i tri smrtna slučaja u pedijatrijskoj populaciji. 73% djece imalo je temperaturu, kašalj ili kratki dah, u usporedbi s 93% odraslih u dobi od 18 do 64 godine s istim simptomima. Od svih pedijatrijskih bolesnika hospitalizirano je 5,7%, dok je postotak hospitalizacija u odrasloj dobi bio 10% zbog COVID-19 infekcije.

• U EClinicalMedicine, kineski istraživači izvještavaju o 34 asimptomatska pacijenta koji su imali operativni zahvat u vrijeme inkubacije virusa SARS-Cov-2. Simptomi su se brzo pojavili nakon operacije. Oko 44% pacijenata zahtijevalo je intenzivnu njegu zbog COVID-19 infekcije. Umrlo ih je sedam. Svi su bolesnici bili podvrgnuti operacijama razine 3 (s najtežom razinom 4). Autori su zaključili da operacija može ubrzati i pogoršati progresiju COVID-19 infekcije.