x
x

SARS-CoV-2 prisutan u aerosolu i tijekom normalnog disanja

  06.04.2020.

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje novu koronavirusnu infekciju (COVID-19), može biti prisutan u aerosolu i tijekom normalnog disanja, navodi se u pismu odbora National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.

SARS-CoV-2 prisutan u aerosolu i tijekom normalnog disanja

U pismu upućenom u Bijelu kuću se navode brojna istraživanja koja ukazuju na prisutnost koronavirusa u aerosolu.

U jednom istraživanju prikupljeni su uzorci zraka na većoj udaljenosti od dva metra od dva pacijenta u izolacijskim sobama koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2 RNA.

U drugoj studiji, bolesnici sa sezonskim koronavirusima (osim SARS-CoV-2) randomizirani su u dvije grupe. U ispitivanoj su grupi koristili kirurške maske, a u kontrolnoj su ispitanici bili bez maski na licu. Virusna RNA otkrivena je u 40% uzoraka u aerosolu i 30% respiratornih kapi prikupljenih od sudionika u kontrolnoj skupini bez maski za lice, ali nije bila prisutna niti u jednom prikupljenom uzorku iz ispitivane skupine. Istraživači su se složili da nošenje kirurške maske ima važnu ulogu u kontroli COVID-19 infekcije. Ujedno su upozorili da studije koje se oslanjaju na PCR [lančanu reakciju polimeraze] kako bi otkrili prisutnost virusne RNA ne predstavljaju dovoljnu količinu virusa koja bi mogla izazvati infekciju. Ipak, prisutnost virusne RNK u kapljicama zraka i aerosolu ukazuje na mogućnost prenošenja virusa tim putem.

CDC je savjetovao Amerikance starije od 2 godine da nose pokrivala preko usta i nosa, a da to ne moraju biti kirurške maske i to u javnim sredinama u kojima je teško provesti druge mjere socijalnog distanciranja, a u kojima postoji mogućnost značajnog prijenos virusa u zajednici. Agencija navodi sve više dokaza o asimptomatskom prijenosu SARS-CoV-2, a zaštitne obloge sprječavaju prijenos koronavirusa s asimptomatskih kliconoša na ostalu populaciju. CDC na svojim mrežnim stranicama nudi smjernice kako napraviti i nositi platnene maske.

I u New York Timesu su opisana platna koja su najbolja u zadržavanju virusa kao što su jastučnice ili pidžame od flanela. Citiraju i savjet anesteziologa dr. Scotta Segala koji je proučio prolaz sunčevog svjetla kroz maske domaće izrade. Preporučio je koristiti deblje materijale koji imaju gušće tkanje i kroz koje sunčeva svjetlost slabo prolazi.

VEZANI SADRŽAJ > <