x
x

HDH: COVID-19 i blokatori renin-angiotenzinskog sustava

  02.04.2020.

Najnovije informacije o interakciji SARS-Cov2 virusa i renin-angiotenzinskog sustava te međusobnoj korelaciji sa širenjem infekcije COVID19 objavljene su u The New England Journal of Medicine. Na stranicama Hrvatskog društva za hipertenziju (HDH) pročitajte cijeli članak: COVID-19 i blokatori renin-angiotenzinskog sustava.

HDH: COVID-19 i blokatori renin-angiotenzinskog sustava
Dok dodatni podaci ne budu dostupni, eksperti Hrvatskog društva za hipertenziju smatraju da treba nastaviti terapiju RAAS inhibitorima u klinički stabilnih bolesnika koji su ili pod rizikom za koronavirusnu infekciju, ili u obradi zbog sumnje na COVID-19 infekciju ili imaju dokazanu infekciju ovim virusom.

  • Angiotenzin konvertirajući enzim 2 (ACE2) koji u fiziološkim uvjetima blokira aktivaciju renin-angiotenzin-aldosteron sustava (RAAS), funkcionalni je receptor za SARS-CoV-2, tj. za virus odgovoran za Covid-19 pandemiju.
  • Pojedina pretklinička istraživanja sugeriraju da inhibitori RAAS-a mogu povećati ekspresiju ACE2 zbog čega se postavlja pitanje sigurnosti njihove uporabe u bolesnika s Covid-19 infekcijom.
  • Nedovoljno je podataka kojima bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da je ova opažanja moguće ekstrapolirati na ljude. Dosad nije provedeno niti jedno istraživanje o učinku RAAS inhibitora u bolesnika s Covid-19 infekcijom.
  • U tijeku su klinička istraživanja koja provjeravaju sigurnost i djelotvornost modulatora RAAS-a, uključujući rekombinantni humani ACE2 i losartan u infekciji Covid-19.
  •  Nagli prekid terapije RAAS inhibitorima u bolesnika s visokim rizikom, uključujući pacijente sa srčanim popuštanjem ili osobe s preboljelim infarktom miokarda, mogu dovesti do kliničke nestabilnosti i nepovoljnih zdravstvenih ishoda.
  • Dok dodatni podaci ne budu dostupni, smatramo da treba nastaviti terapiju RAAS inhibitorima u klinički stabilnih bolesnika koji su ili pod rizikom za koronavirusnu infekciju, ili u obradi zbog sumnje na COVID-19 infekciju ili imaju dokazanu infekciju ovim virusom.