x
x

SARS-CoV-2 se najviše širi prije pojave simptoma COVID-19 infekcije?

  02.04.2020.

Čini se da se SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje novu koronavirusnu infekciju (COVID-19), brzo razmnožava u gornjim dišnim putovima u ranom tijeku bolesti, kada su simptomi blagi, objavljeno je u časopisu Nature.

SARS-CoV-2 se najviše širi prije pojave simptoma COVID-19 infekcije?

Istraživači u Njemačkoj redovito su mjerili viremiju u brisu nazofarinksa i sputumu te drugim uzorcima kod devet bolesnika hospitaliziranih zbog COVID-19 infekcije. Svi su bolesnici bili bliski kontakti već od ranije potvrđenih slučajeva COVID-19 infekcije što je omogućilo rano praćenje razvoja bolesti u trenutku kad su simptomi bili blagi ili prodromalni. Svi su promatrani bliski kontakti imali relativno blage kliničke oblike bolesti.

Prisutnost virusa bila je velika u području ždrijela  u prvom tjednu od pojave simptoma, a vrhunac je bio četvrtog dana. Virus je izoliran iz brisa ždrijela vrlo rano na početku infekcije što govori u prilog aktivne replikacije virusa u tkivima gornjih dišnih putova. Istraživači napominju da virus nisu izolirali iz stolice usprkos visokim razinama virusne RNA, a ni uzorci urina i krvi nisu bili pozitivni na SARS-CoV-2.

U isto vrijeme je publiciran izvještavaj o asimptomatskom prenošenju SARS-CoV-2 u Singapuru i objavljen u MMWR-u.

Istraživači su identificirali sedam skupina COVID-19 infekcije u Singapuru u kojima je pacijent najvjerojatnije prenio SARS-CoV-2 prije pojave prvih simptoma. Prijenos virusa dogodio se otprilike 1 do 3 dana prije pojave simptoma. Sveukupno, 10 od 157 lokalno stečenih slučajeva u Singapuru pripisano je prijenosu prije pojave simptoma.

VEZANI SADRŽAJ > <