x
x

COVID-19: FDA daje hitno odobrenje za prvi brzi test na antitijela

  Marija Škrlec, mag. pharm

  07.04.2020.

Američka uprava za hranu i lijekove odobrila je stavljanje na tržište brzog testa na protutijela za COVID-19.

COVID-19: FDA daje hitno odobrenje za prvi brzi test na antitijela

Kap seruma, plazme ili pune krvi stavi se u jažicu na mali uložak, a rezultati se pročitaju 15-20 minuta kasnije; crte ukazuju na prisutnost IgM, IgG ili oba protutijela protiv virusa SARS-CoV-2.

Od 128 pozitivnih uzoraka potvrđenih RT-PCR tehnikom u pretprodajnom ispitivanju, 120 je bilo pozitivnih na IgG, IgM ili na oba novim testom, a od 250 ranije potvrđenih negativnih, 239 je bilo negativno novim testom. Dakle, podudaranje pozitivnih odgovora je 93,8%, a negativnih 96,4%.

Negativni rezultati ne isključuju infekciju - antitijela možda nisu imala dovoljno vremena da se formiraju ili je virus mogao imati mutaciju aminokiselina u epitopu. Lažni pozitivni rezultati mogu se pojaviti zbog unakrsne reaktivnosti s antitijelima iz prethodnih infekcija, poput ostalih koronavirusa.

Osobe koje su se pokazale negativnima treba ponovno testirati za nekoliko dana, a pozitivne rezultate treba potvrditi i drugim metodama. Također, intenzitet ispitnih linija ne mora nužno biti u korelaciji s titrima antitijela SARS-CoV-2.

Izvor: FDA

VEZANI SADRŽAJ > <