x
x

COVID-19: dugotrajno izlučivanje virusa u sputumu i fecesu / ACE inhibitori

  31.03.2020.

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje novu koronavirusnu infekciju (COVID-19), može perzistirati u sputumu i fecesu i tjednima nakon što bris ždrijela postane negativan, objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine.

COVID-19: dugotrajno izlučivanje virusa u sputumu i fecesu / ACE inhibitori

Objavljen je prikaz 22 bolesnika u Pekingu s potvrđenom COVID-19 infekcijom. Uzorci sputuma prikazanih bolesnika su ostali pozitivni i do 39 dana nakon što je bris ždrijela bio negativan, a za uzorke stolice, to je bilo 13 dana. Istraživači su postavili pitanja jesu li bolesnici s negativnim brisom ždrijela zaista i bez prisutnog virusa u organizmu.

Međutim, nije poznato predstavlja li ovaj pozitivan RT-qPCR rezultat iz sputuma i fecesa ujedno i rizik za daljnje širenje infekcije.

U posebnom izvješću u časopisu New England Journal of Medicine, istraživači raspravljaju o kontroverzi oko upotrebe ACE inhibitora (ACE) i lijekova koji blokiraju angiotenzin II receptore (ARB) u bolesnika s COVID-19 infekcijom.

Autori predlažu alternativnu hipotezu da ACE2 može biti koristan, a ne štetan za bolesnike s ozljedom pluća te napominju da nema dovoljno kliničkih podataka koji bi potkrijepili ili opovrgnuli tvrdnje o štetnosti ovih lijekova kod bolesnika s COVID-19 infekcijom.

Napominju da kliničari moraju biti svjesni posljedica prekida liječenja ACE inhibitorima i ARB-ovima kod visoko rizičnih bolesnika sa sumnjom ili potvrđenom COVID-19 infekcijom.

VEZANI SADRŽAJ > <