x
x

COVID-19: bolest kod djece, interhumani prijenos

  13.03.2020.

U časopisu New England Journal of Medicine, istraživači opisuju bolest COVID-19 kod djece u Wuhanu u Kini, u ranoj fazi epidemije.

COVID-19: bolest kod djece, interhumani prijenos

U istraživanje su uključili 366 djece koja su hospitalizirana zbog respiratornih infekcija od 7. do 15. siječnja ove godine. Samo 1,6% (6 bolesnika) bilo je pozitivno na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19. Svih 6 bolesnika imalo je visoku temperaturu i kašalj, a četvero je povraćalo. Četiri su razvila pneumoniju, a samo jedno dijete je zahtijevalo intenzivnu njegu. Svi su se oporavili nakon prosječno 7,5 dana hospitalizacije.

Članak objavljenu Lancetu opisuje prvi poznati slučaj prijenosa s osobe na osobu u SAD-u. Žena se 13. siječnja vratila u Illinois iz Wuhana i ubrzo nakon toga dijagnosticiran joj je COVID-19. Njenom suprugu, koji ima kroničnu opstruktivnu bolest pluća, infekcija je dijagnosticirana naknadno. Utvrđeno je gotovo 350 kontakata para – međutim, niti jedan pozitivan test. Autori su zaključili da ovi podatci sugeriraju da se prenošenje COVID-19 s osobe na osobu najvjerojatnije događa kod produljene i nezaštićene izloženosti pacijentu sa simptomatskim infekcijom COVID-19.

 

VEZANI SADRŽAJ > <