x
x

SZO objavila pripravnost; potvrđen prijenos koronavirusa s osobe na osobu

  31.01.2020.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u četvrtak proglasila javnozdravstvenu pripravnost na izvanredne situacije zbog epidemije novog koronavirusa (2019-nCoV).

SZO objavila pripravnost; potvrđen prijenos koronavirusa s osobe na osobu

Na konferenciji za novinare generalni direktor SZO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus naglasio je da ovo ne predstavlja nepovjerenje u Kinu već da je to zapravo zabrinutost  zbog širenja virusa u zemlje s manje razvijenim zdravstvenim sustavima.

SZO napominje da je do četvrtka bilo 7800 potvrđenih slučajeva novog koronavirusa, uglavnom u Kini. Uz to, potvrđeno je 98 slučajeva u 18 država izvan Kine. U četiri od ovih država zabilježen je prijenos s osoba na osobu: Njemačka, Japan, SAD i Vijetnam.

Prvi slučaj prenošenja s osobe na osobu potvrđen je u četvrtak u SAD-u. Muškarac iz Chicaga bio je pozitivan na koronavirus nakon što se njegova supruga vratila bolesna iz Wuhana u Kini.u.

Vjeruje se da je muškarac, u dobi od 60 godina s komorbiditetima bio izložen koronavirusu dok je njegova supruga imala simptome infkecije. Oboje su izolirani u bolnici i dobro su. U tijeku je ispitivanje osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima. Rizik za američku javnost je i dalje  nizak.

VEZANI SADRŽAJ > <