x
x

Projekt: Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo - mala AI klinika

  21.04.2023.

Povodom predstavljanja projekta"Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo" kojim koordinira Institut Ruđer Bošković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici je napravljena "mala AI klinika".

Projekt: Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo - mala AI klinika

Klinika demonstrira rad nekoliko uspješnih aplikacija AI tehnologije u zdravstvu.

Kako je rečeno na predstavljanju projekta, umjetna inteligencija (AI) u budućnosti neće voditi klinike ni zamijeniti liječnike, ali im može pomoći u konkretnim zadacima kako bi dobili više vremena za komunikaciju s pacijentima.

Određeni procesi i mali koraci mogu se uz pomoć umjetne inteligencije automatizirati, ubrzati i pojednostaviti.

Projekt je financiran s 2,9 milijuna eura iz programa Digitalna Europa i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, u trajanju od tri godine, a njime se želi ubrzati i olakšati razvoj tehnologija umjetne inteligencije u zdravstvu.

Jedna od tih tehnologija je automatsko prevođenje govora u pisani tekst, koja je istrenirana na medicinskim pojmovima i prepoznaje hrvatski jezik.

U tijeku je i implementacija algoritma koji će donijeti automatizaciju očitanja EKG signala.

Klinika Magdalena također koristi digitalnu asistenticu "Megi" koja kardiovaskularnim pacijentima prati faktore rizika kao što su visoki krvni tlak, kolesterol, tjelesna masa i upozorava pacijente kada dolazi do promjena u njihovu zdravlju.

"Megi" trenutno prati oko 2500 pacijenata u 6 ustanova.

Nove tehnologije koriste se i u Domu zdravlja Zagreb - Centar, poput MESI mTableta koji prati sve vitalne parametre teških kroničnih pacijenata.

Institut Ruđer Bošković

VEZANI SADRŽAJ > <