x
x

SZO i Firstline: smjernice za racionalno propisivanje antimikrobne terapije

  09.01.2023.

Firstline, kanadska tvrtka za razvoj zdravstvenih tehnologija, objavila je u prosincu 2022 nove kliničke smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za racionalno propisivanje antimikrobe terapije koje su odmah i distribuirane putem te platforme.

SZO i Firstline: smjernice za racionalno propisivanje antimikrobne terapije

SZO je po prvi put izradio kliničke smjernice za propisivanje antibiotika utemeljene na dokazima - AWaRe Antibiotic Book. Smjernice su sada besplatno dostupne na Firstlineu. Ovo partnerstvo pruža priliku za poboljšanje propisivanja antibiotika, smanjenje antimikrobne rezistencije i smrtnosti uzrokovane nepotrebnim propisivanjem antibiotika.

Antimikrobna rezistencija zapravo ima razmjere pandemije, smrtonosnija je od malarije ili HIV/AIDS-a zajedno, a smrtnost je oko 5 milijuna svake godine. Antimikrobna rezistencija se pogoršava prekomjernim propisivanjem antibiotika širokog spektra, osobito kad za to ne postoji indikacija. Ispravno propisivanje antibiotika je složeno i zahtijeva stručno znanje.

Firstline pruža stručne i korisne besplatne online upute i putem mobilne aplikacije liječnicima koji propisuju antimikrobne lijekove. Mobilteli su danas sveprisutni i mobilne aplikacije danas predstavljaju daleko najmoćniji alat za distribuciju znanja na samo mjesto skrbi.

Ovim poboljšanjem u propisivanju antibiotika smanjit će se globalna rezistencija, postići će se bolji ishodi za milijune pacijenata i ostvariti uštede u zdravstvenim sustavima.