x
x

Novi sustav za primanje nalaza u digitalnom obliku - Patient Portal

  20.12.2022.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek započela je s radom web aplikacija „Patient Portal“. Novi elektronički sustav pacijentima omogućuje primanje nalaza u digitalnom obliku putem web stranice. Posebna novost je što pacijenti ovim sustavom mogu primati i rendgenske slike snimljene prilikom svojih posjeta dijagnostičkim klinikama i zavodima.

Novi sustav za primanje nalaza u digitalnom obliku - Patient Portal

Pristup svim nalazima i rendgenskim slikama pojedinog pacijenta omogućen je, kako samom pacijentu osobno, tako i njegovom obiteljskom liječniku i svim liječnicima drugih medicinskih ustanova koje pacijent posjećuje, a koji imaju pravo pristupa eKartonu putem kojeg i oni pristupaju spomenutom portalu.

Za pacijenta, riječ je o vrlo sigurnom modelu koji je jednostavan za uporabu pri čemu se primjenjuje dvostruka autentikacija.  Dakle, pacijent željenom vjerodajnicom ulazi na portal eGrađani gdje kroz Portal zdravlja ima pristup svojim specijalističkim nalazima. Novost je što na samom nalazu postoje QR-kod i enkriptirana poveznica. Jedan je način da se QR-kod može mobitelom direktno učitati pri čemu se automatski otvara Portal gdje se unosi MBO. Drugi je način otvaranje dobivene enkriptirane poveznice čime se učitava ista stranica „Patient Portal“ u koju se osoba također prijavljuje unosom svog MBO-a na mjesto PIN-a. U oba slučaja, nakon unosa MBO-a otvara se stranica s nalazima i slikama.

Ovim načinom posjedovanja osobne dokumentacije pacijenti mogu brže dogovarati druge liječničke preglede čime se uvelike smanjuje njihovo čekanje na nove preglede, a primjenom ovog načina prijenosa dokumenta uvelike se pojednostavljuju procesi potraživanja medicinske dokumentacije te se smanjuje vrijeme njihove isporuke prijeko potrebne pacijentima za daljnje postupanje.

Ovim putem olakšano je i ubrzano dogovaranje i ostalih oblika konzultacija poput dobivanja drugog mišljenja liječnika specijalista koji imaju pristup eKartonu jer, osim samog arhiviranja tekstualnih nalaza u digitalnom obliku, slikovni radiološki zapisi su vrlo visoke kvalitete što svim sudionicima u procesu dijagnostike i liječenja omogućuje pregled i bolji uvid u stanje zdravlja pacijenta zbog ugrađenog seta alata za obradu slika.

Sukladno tome, cilj implementacije ovog cijelog projekta jest poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi kroz smanjenje pritiska na administrativno osoblje i odjele, smanjenje gužvi na šalterima, gubitak radnih sati i pacijenata i osoblja bolnice te uštedu značajnih sredstava na dosadašnji oblik ispisa nalaza i pohranu slika na digitalne medije (CD) po koje je pacijent morao osobno dolaziti u KBC Osijek.

Posebice koristan ovakav način razmjene medicinske dokumentacije izražen je u vrijeme pandemije kada je poželjno smanjiti broj nepotrebnih dolazaka pacijenata u medicinske ustanove čime se bitno smanjuje i broj kontakata ljudi te posljedično i broj zaraženih. Na zadovoljstvo i liječnika i pacijenata, uvođenje ovakvog elektroničkog sustava – Portala pacijenta, dokazuje praćenje trenda sveopće digitalizacije informacija, a pacijenti su zadovoljni što na jednom mjestu na web portalu imaju zdravstveni karton s arhivom svojih medicinskih dokumenata kojima mogu pristupati u svakom trenutku jednim klikom te aktivno sudjelovati u brizi o svom zdravlju i ubrzati odgovarajuću propisanu terapiju

Implementacijom ovakvog digitalnog rješenja u svoje poslovanje, KBC Osijek se svakako svrstava u krug medicinskih ustanova u Hrvatskoj i Europi koje svoje poslovanje podižu na najvišu razinu komunikacije s pacijentom sa ciljem podizanja kvalitete sveopće skrbi o pacijentu, pružanja najbolje moguće podrške u liječenju unutar zdravstvenog sustava i s mnogo ulaganja u svoju infrastrukturu prateći sve tehnološke napretke u području medicine i primjenom najsuvremenijih informatičkih rješenja.

Izvor: KBC Osijek

VEZANI SADRŽAJ > <