x
x

Umjetna inteligencija kao pomoć u praćenju nuspojava lijekova

  13.04.2023.

Oracleov Cerner Enviza u kolaboraciji s John Snow Labsom razvija alat koji će uz pomoć umjetne inteligencije (AI) biti fokusiran na izvlačenje kritičnih informacija iz podataka zapisanih u elektroničkom zdravstvenom kartonu. To će biti podrška FDA-u u praćenju sigurnosti lijekova i razumijevanju učinaka lijekova na velikoj populaciji.

Umjetna inteligencija kao pomoć u praćenju nuspojava lijekova

Korištenjem tehnologije umjetne inteligencije nestrukturirane kliničke bilješke  pretvorit će se u validirane i upotrebljive podatke i za liječnike i istraživače. Povezane tehnologije i objedinjeni podaci mogli bi ubrzati inovacije i pomoći pružateljima usluga u kreiranju preporuka i ishoda za bolesnike.

Ujedno će ovaj sustav biti podrška i farmakoepidemiologiji.

Dvogodišnji projekt, poznat kao Studija opservacijske sigurnosti s više izvora za naprednu klasifikaciju informacija korištenjem NLP-a (MOSAIC-NLP) pratiti će sigurnost primjene montelukasta i eventualnih nuspojava vezanih uz mentalno zdravlje. Uporaba strojnog učenja i NLP tehnologije pomoći će u obradi nestrukturiranih podataka kako bi se povećalo znanje na ovom području.

Natural Language Processing (NLP) je obrada prirodnog jezika koja se odnosi na granu računalnih znanosti koja računalima omogućuje razumijevanje napisanog teksta i govora. NLP kombinira računalnu lingvistiku – modeliranje jezika temeljeno na pravilima (rule-based) – sa statističkim modelima, modelima strojnog učenja (machine learning) i dubokog učenja (deep learning). Ove tehnologije zajedno omogućuju računalima obradu teksta ili glasovnih podataka te razumjenvanje njegovog punog značenja.

FDA je 2020. zahtijevao dodatno praćenje montelukasta, odnosno rizika za razvoj eventulanih neuropsihijatrijskih događaja povezanih s primjenom lijeka.

VEZANI SADRŽAJ > <