x
x

Hrvatski inovatori dobili priliku za rješavanje europskih zdravstvenih izazova

  21.06.2024.

CNa natječaj programa InnoStars Connect Europskog instituta za inovacije i tehnologiju prijaviti se mogu startup tvrtke, mali i srednji poduzetnici, bolnice, sveučilišta i istraživačke ustanove iz zemalja diljem Europe. Rok za prijavu je 30. lipnja

Hrvatski inovatori dobili priliku za rješavanje europskih zdravstvenih izazova

Mreža EIT Health, koja djeluje u sklopu tijela Europske unije pod nazivom Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), pokrenula je novi program InnoStars Connect. Napravila je to u suradnji s istaknutim europskim farmaceutskim tvrtkama Chiesi Group i SYNLAB Italija. Inicijativa ima karakter otvorenih inovacija i cilj joj je okupiti novoosnovane (startup) tvrtke, mala i srednja poduzeća, istraživače, sveučilišta i bolnice u Hrvatskoj i drugim srednje razvijenim zemljama, zemljama u usponu i najudaljenijim regijama Europe kako bi zajedno radili na razvoju i implementaciji inovacija.

Zahvaljujući ovoj inicijativi deset odabranih organizacija dobit će pristup najvećoj mreži inovacija u zdravstvu, financijskim sredstvima od 10 tisuća eura i stručnom savjetovanju predvodnika farmaceutske industrije kako bi testirali inovativna rješenja za goruće izazove u području zdravstva.

U velikoj završnici natjecanja EIT Health InnoStars najbolja tri tima natjecat će se za novčanu nagradu. Rok za prijavu je 30. lipnja.

„Program InnoStars Connect utjelovljuje izreku kako nitko ne može inovirati sam. Ovim uzbudljivim novim programom otvaramo vrata inovatorima u Hrvatskoj i omogućujemo im pristup resursima, znanju i, što je najvažnije, vezama koje postoje unutar naše mreže, a s ciljem razvoja perspektivnih rješenja za goruće izazove u području zdravstva“, istaknula je Sarah Haddadin, direktorica organizacije EIT Health InnoStars zadužena za inovacije i voditeljica programa. „Budući da se oslanja na kolektivnu stručnost vrhunskih profesionalaca i institucija, InnoStars Connect više je od programa – riječ je o transformativnoj platformi koja je osmišljena da bi podignula inovacije u zdravstvu na novu razinu i promicala ekosustav suradnje s trajnim učinkom.“

Za sudjelovanje u programu InnoStars Connect prijaviti se mogu startup tvrtke, mali i srednji poduzetnici, bolnice, sveučilišta i istraživačke ustanove iz zemalja diljem Europe definiranih natječajem, s inovativnim rješenjima relevantnima za gore navedene izazove, detaljnije pojašnjenje na web stranicama natječaja.

Kandidati koji ispunjavaju uvjete moraju imati rješenje na razini tehnološke spremnosti (TRL) između TRL 5 (tehnologija potvrđena u relevantnom okruženju) i TRL 7 (demonstracija prototipa sustava u operativnom okruženju), te biti spremni na suradnju unutar okvira otvorenih inovacija. Organizacije koje trenutno nisu partneri mreže EIT Health moraju postati partneri organizacije EIT Health InnoStars. Pridruživanjem programu InnoStars Connect dobit će pristup razgranatoj mreži i brojnim resursima koji će im omogućiti transformativne suradnje s vodećim inovatorima u sektoru zdravstva.

Organizacije zainteresirane za sudjelovanje u programu mogu doznati više o svemu, kao i podnijeti prijavu na stranici InnoStars Connect | EIT Health.

Izvor: akademski.hr