x
x

Učenje i usvajanje medicinskih tehnologija u dijabetičkoj skrbi

  28.08.2022.

U okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „PAMETNO“ sa šećernom bolesti – Tehnologije koje mijenjaju život i zdravstvene sustave“ otvoren je dijalog o potrebi učenja i usvajanja medicinskih tehnologija u dijabetičkoj skrbi na temelju najboljih globalnih praksi. Na taj se način želi ukazati kako konstruktivno iskoristiti potencijal i prednosti inovativnih medicinskih tehnologija za kreiranje „pametnih“, data-driven zdravstvenih politika koje vode ka boljim ishodima šećerne bolesti za pacijenta i zdravstveni sustav.

Učenje i usvajanje medicinskih tehnologija u dijabetičkoj skrbi
Želi se postći integracija podataka prikupljenih kontinuiranim praćenjem glukoze izravno u elektronički zdravstveni karton.

Tijekom 81st Virtual Scientific Session-a Američkog dijabetičkog udruženja (American Diabetes Association), International Diabetes Center istaknuo je inovativnost i vrijednost modela za integraciju podataka prikupljenih kontinuiranim praćenjem glukoze izravno u elektronički zdravstveni karton, naglašavajući vrijednost za kliničare i pacijente. International Diabetes Center (IDC) razvio je i pilotirao prvi model tj. jedinstveni proces za uključivanje podataka prikupljenih kontinuiranim praćenjem glukoze (CGM) pacijenata izravno u elektronički zdravstveni karton (EHR), poboljšavajući pristup kliničara informacijama o razini glukoze.

Medicinski tim IDC-a opisali su ovaj proces za integraciju podataka te istaknuli što to znači za zdravstveni multidisciplinarni tim uključen u upravljanje dijabetičkom skrbi (dijabetologe, endokrinologe i zdravstvene stručnjake na razini primarne zdravstvene zaštite i dr.) u budućnosti. “CGM podaci pružaju mnoštvo informacija. Ali bez lakog i jednostavnog pristupa, kliničari ne mogu u potpunosti iskoristiti te informacije za razgovore s pacijentima te kliničke preporuke. Pokazali smo da postoji učinkovit način da kliničari pregledaju i prate ove podatke tijekom vremena u elektroničkom zdravstvenom kartonu, za koji očekujemo da će poboljšati način na koji se može pružiti podrška pacijentima.”

Više: HealtHub.hr