x
x

Kako nam umjetna inteligencija može pomoći u liječenju depresije?

  22.12.2022.

Umjetna inteligencija u personaliziranom liječenju depresije – analiza i usklađivanje podataka kliničkih istraživanja za multimodalno profiliranje pacijenata u predviđanju ishoda terapije, projekt ArtiPro u koji je uključen i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na čelu s prof. dr. sc. Nadom Božinom.

Kako nam umjetna inteligencija može pomoći u liječenju depresije?

Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Julia Stingl iz Njemačke, a od ostalih zemalja sudjeluju Norveška, Austrija, Italija, Izrael i Hrvatska. Hrvatski tim vodi prof. dr. sc. Nada Božina.

Cilj ovog projekta je na platformi umjetne inteligencije koja objedinjuje podatke iz kliničkih studija o povezanosti biomarkera i terapijskih ishoda identificirati multimodalne biomarkere ishoda u liječenju depresije. Kombinirat će se podaci iz postojećih kliničkih studija sa svrhom povećanja analitičkog uzorka u objedinjenim ispitivanim skupinama kombiniranjem višestrukih modaliteta, uz nadopunjavanje biomarkera dobivenih primjenom najnovijih molekularnih tehnologija. Rezultati će se kombinirati u jedinstvenu podatkovnu platformu koja omogućuje upotrebu velikih multimodalnih skupina podataka za razvoj prediktivnih modela domena simptoma i podataka o ishodima liječenja depresije, čime se povećava utjecaj tih podataka u odnosu na ono što bi bilo moguće s pojedinačnim podacima.