x
x

Umjetna inteligencija u medicini i dentalnoj medicini

  12.07.2023.

Države i pojedinci vrlo olako prihvaćaju prednosti umjetne inteligencije, ali vrlo sporo djeluju kad je riječ o izradi i primjeni pravila kojima je reguliraju. To se mora ispraviti prije nego što bude prekasno, zaključak je preglednog rada objavljenog u časopisu Acta stomatologica Croatica.

Umjetna inteligencija u medicini i dentalnoj medicini

Uvod: Umjetna inteligencija (UI) primjenjivala se u prošlosti u različitim područjima, no njezina integracija u svakodnevni život novija je pojava. Najprije se koristila uglavnom u akademskim i vladinim istraživačkim ustanovama, no kako je tehnologija napredovala, počela se primjenjivati u industriji, trgovini, medicini i stomatologiji.

Cilj: Uzimajući u obzir ubrzani razvoj i širenje primjene umjetne inteligencije i zato što je to jedno od područja s najvećim rastom kad je riječ o broju objavljenih članaka, svrha ovoga rada jest dati pregled literature i uvid u mogućnosti primjene umjetne inteligencije u području medicine i stomatologije, osobito s naglaskom na prednosti i nedostatke.

Zaključak: Mogućnosti primjene umjetne inteligencije u medicini i stomatologiji tek se otkrivaju. Umjetna inteligencija važan je dio budućeg razvoja medicine i stomatologije jer je to oruđe koje osigurava razvoj i napredak, osobito kad je riječ o individualiziranoj zdravstvenoj skrbi koja obećava značajno poboljšane ishode liječenja.

Mogućnosti primjene umjetne inteligencije u medicini i dentalnoj medicini još se otkrivaju. Očekujemo, u godinama koje dolaze, revoluciju u zdravstvenoj skrbi zato što se sve više teži personaliziranoj zdravstvenoj skrbi koja će omogućiti mnogo bolje rezultate u usporedbi s trenutačnim stanjem. Glavna primjena umjetne inteligencije u medicini jest medicinsko snimanje, dijagnostika i liječenje, otkriće lijekova i njihov razvoj, podrška kliničkome odlučivanju, nadziranje i praćenje kroničnih bolesti, prediktivna analiza i medicinska istraživanja.

U dentalnoj medicini umjetna se inteligencija može primjenjivati u stomatološkom snimanju, dijagnostici i planiranju liječenja u ortodonciji, protetici, parodontologiji, endodonciji i oralnoj patologiji te u dentalnom profiliranju u forenzičkoj stomatologiji. Umjetna inteligencija moćno je oruđe koje će omogućiti takav razvoj i napredak. To će u konačnici poboljšati zdravlje, podignuti razinu kvalitete života i produljiti očekivani životni vijek. Unatoč tomu, treba uzeti u obzir i sve nedostatke umjetne inteligencije, osobito one etičke prirode. Države i pojedinci vrlo olako prihvaćaju prednosti umjetne inteligencije, ali vrlo sporo djeluju kad je riječ o izradi i primjeni pravila kojima je reguliraju. To se mora ispraviti prije nego što bude prekasno.

Marin Vodanović, Marko Subašić, Denis Milošević, Ivana Savić Pavičin

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxirinoPLIVIT total energyZipantola PROTECT
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: