x
x

Lansiran Europski digitalni inovacijski centar (EDIH) AI4Health.Cro

  23.04.2023.

Inovatori, startupi, zdravstveni stručnjaci, znanstvenici i poduzetnici okupili su se u velikom broju na lansiranju Europskog digitalnog inovacijskog centra (EDIH) AI4Health.Cro - umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu.

Lansiran Europski digitalni inovacijski centar (EDIH) AI4Health.Cro

AI4Health.Cro je neprofitni, javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju (AI) vidi kao ključnu za napredak zdravstva. Konzorcij okuplja 15 partnera uz koordinatora Institut Ruđer Bošković (IRB), a financira se s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

Cilj događanja, kojeg je u ime konzorcija organizirao IRB, bio je predstaviti projekt AI4Health.Cro svim relevantnim dionicima, budućim korisnicima i medijima, te pružiti startupima i malim i srednjim poduzećima više informacija o AI4Health.Cro Hubu i kako im može pomoći u sigurnom testiranju AI tehnologija u zdravstvu, a za dobrobit pacijenata, liječnika i čitavog zdravstvenog i startup ekosustava.

U sklopu 'male pokazne AI klinike' koju je organizatori sastavili posebno za ovu priliku, projektni partneri predstavili su neinvazivnu AI tehnologiju mjerenja protočnosti krvnih žila, digitalnu asistenticu Megi za prevenciju i praćenje kardiovaskularnih bolesti, Cardiomatics tehnologiju za AI analize EKG-a, prijenosni uređaj SAVVY EKG za dugotrajno i precizno praćenje srčanog ritma i detekciju odstupanja, MESI mTablet koji olakšava liječnicima kompletnu medicinsku obradu, te naprednu speech-to-text tehnologiju.

Zdravstveni sustavi diljem Europske unije suočavaju se porastom kroničnih bolesti, nedostatkom osoblja i dugim listama čekanja. Istraživanja potvrđuju da primjena umjetne inteligencije u zdravstvu ima potencijal osloboditi do 1,944 milijuna sati godišnje liječnicima te spasiti od 380.000 do 403.000 života godišnje.

"Osnovni cilj ovog projekta je iskoristiti prednosti AI tehnologija za dobrobit hrvatskog zdravstva, istaknula je dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro te naglasila kako je AI4Health.Cro hub zapravo 'one-stop-shop' koji pruža četiri vrste usluga: testiranje prije ulaganja, potporu u pristupu investicijama, inovacijski ekosustav i umrežavanje, te razvoj znanja i vještina. Ako želimo biti u vrhu Europe, ne možemo čekati razvoj akademskih programa, već razvijati vještine u hodu" istaknula je dr. Barešić.

Naime, kako bi uspješno primijenili neku novu AI tehnologiju u zdravstvu, startupi trebaju imati jasno definirani cilj, visokokvalitetne podatke, multidisciplinarnu stručnost, mogućnost testiranja prije ulaganja, i to stvarnom okruženju. Uz navedeno, moraju razmatrati etičke implikacije, osigurati integraciju u postojeće sustave, te osigurati prihvaćanje tehnologije od strane korisnika odnosno liječnika, medicinskog osoblja i pacijenata.

Uz IRB, partneri na projektu AI4Health.Cro su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Ministarstvo zdravstva Republike HrvatskeKlinika MagdalenaDom zdravlja Zagreb - CentarHrvatski zavod za javno zdravstvoHrvatski zavod za zdravstveno osiguranjeMedicinski fakultet Sveučilišta u SplituTehnički fakultet Sveučilišta u RijeciZagrebački inovacijski centar- ZICERUdruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke Ericsson Nikola TeslaIN2 i NEWTON Technologies Adria.

Projektni partneri iz privatnog i javnog sektora omogućuju korisnicima pristup multidisciplinarnim ekspertizama u području procjene digitalne zrelosti tehnologije, podršku kod razvoja i prilagodbi tehnologije potrebama korisnika, podršku kod transfera tehnologija, ekspertizu poduzetničkih inkubatora u pisanju i vođenju projekata, pristup programima financiranja, te ekspertizu u području etičke i pravne regulative.

Dodatno, zahvaljujući udruzi CroAI, koja je jedan od ključnih partnera na projektu i koja kontinuirano provodi istraživanje AI tržišta u Hrvatskoj od 2020. godine, konzorcij ima pregled svih dionika na tržištu umjetne inteligencije u stvarnom vremenu. Povrh toga, CroAI u sklopu huba AI4Health.Cro ima ulogu u umrežavanju svih dionika unutar ovog sustava kroz različite matchmaking and networking događanja te će, uz ostale partnere, sudjelovati u kreiranju plana edukacija i radionica te njihove provedbe.

VEZANI SADRŽAJ > <