x
x

U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu

  01.07.2022.

Kako unaprijediti zdravstvo i medicinu jedno je od najaktualnijih pitanja današnjice. Cilj je startupovima i inovatorima koji rade na tehnologiji umjetne inteligencije te imaju potrebe za računarstvom visokih performansi (HPC) omogućiti poticajan ekosustav da ta rješenja nađu svoju primjenu za dobrobit pacijenata, liječnika, ali i inovacijske klime u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu
Hrvatska ima jedinstvenu priliku pozicionirati se među predvodnike u transformaciji europskih zdravstvenih sustava uz pomoć umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu naziv je projekta koji je izvrsno ocijenjen od strane Europske komisije u sklopu programa Digitalna Europa. Riječ je o projektu AI4Healthcro.eu kojeg će, Institut Ruđer Bošković (IRB) provoditi s partnerima iz znanosti, medicine, industrije i javnog sektora.

AI4HEALTHCro.eu je neprofitni javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju vidi kao ključnu za napredak zdravstva te kao katalizator za vođenje Europe u zdraviju budućnost. Pri tome se oslanja na ekspertize projektnih partnera u razvoju biomedicinskih inovativnih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji i HPC-u, kao i na cijeli spektar usluga poduzetničkih inkubatora, od pisanja projektnih prijava, vođenja projekata, pristupa programima financiranja, a sve kroz snažnu suradnju sa sličnim inicijativama i konzorcijima diljem Europe.

Umjetna inteligencija, startupovi i budućnost EU zdravstva 

Svjedoci smo sve bržeg razvoja tehnologija, a paralelno s tehnologijom razvija se i medicina. Dok primjena umjetne inteligencije u biomedicinskim znanostima prati taj korak u razvoju, kada dođe do implementacije, ulazak umjetne inteligencije te primjena HPC rješenja u zdravstveni sektor ne drže korak s ovim rastućim trendovima. 

Populacija nam je sve starija, statistika kroničnih oboljenja sve je gora, suočeni smo s nedostatkom osoblja i dugim listama čekanja. Iz godine u godinu svi ovi problemi sve više opterećuju zdravstveni sustav, što generira potrebu za što bržom primjenom umjetne inteligencije koja nudi mogućnost učinkovitih i uspješnih rješenja kako za pacijente tako i za stručnjake. Zdravstveni sustavi Europske unije suočeni su s nedostatkom pristupa pametnim digitalnim rješenjima temeljenima na umjetnoj inteligenciji, a uz pomoć kojih bi uspješno mogli adresirati ove probleme.

Tehnološke tvrtke, inovatori i startupovi nude tehnologije i potencijalna rješenja, a na AI4HEALTHCro.eu hubu je da realizacijom ekosustava pomogne u efikasnom transferu tih rješenja u zdravstvenu odnosno medicinsku praksu.

Osim IRB-a koji je nositelj projekta, projektni partneri su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Sveučilište u Splitu - Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci - Tehnički fakultet, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria. 

Projektnom timu slijedi daljnja priprema za uspješno ugovaranje projekta koji će osigurati proračun vrijedan oko tri milijuna eura na razdoblje od tri godine, koliko je predviđeno trajanje projekta, a zahvaljujući kojem, Hrvatska ima jedinstvenu priliku pozicionirati se među predvodnike u transformaciji europskih zdravstvenih sustava uz pomoć umjetne inteligencije. 

 

VEZANI SADRŽAJ > <