x
x

Zaključci s PharmIT konferencije o digitalnoj pismenosti i inovativnosti

  30.11.2017.

Na PharmIT! konferenciji o digitalnoj farmaciji Ministar Kujundžić poslao snažnu, pozitivnu poruku: "Zahvaljujući razvoju informacijskih tehnologija hrvatski stručnjaci mogu ostati u Hrvatskoj, nudeći globalno konkurentna rješenja i usluge, posebice na području digitalnog zdravstva!"

Zaključci s PharmIT konferencije o digitalnoj pismenosti i inovativnosti

Život koji danas živimo, a koji je sve brži, uz sve manje slobodnog vremena za sebe i obitelj, neminovno mijenja naše životne navike. Sve češće kupujemo putem aplikacija ili online. Plaćamo parking putem aplikacija, bookiramo rezerviramo hotele, avionske letove, restorane… Isto je i sa našim zdravljem! - Briga o njemu, također, postaje digitalna! Digitalne tehnologije i proširena uporaba zdravstvenih podataka mogu promijeniti živote pacijentima kao i načine pružanja zdravstvene skrbi!

2. PharmIT! konferencijom o digitalnoj farmaciji, na temu "Od digitalne pismenosti do inovativnosti u zdravstvu!" i Hrvatska je naglasila važnost digitalne agende u zdravstvu, predstavljajući inovacije koje predstavljaju priliku za poboljšanje kvalitete življenja i donose uštede zdravstvenom sustavu!

Hrvatska definitivno još uvijek nije kvalitetno iskoristila potencijal ovog područja, stoga je Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) i ove godine prepoznalo aktualnost tematike okupilo veliki broj vodećih stručnjaka i top-tema iz svijeta digitalne farmacije i digitalnog zdravstva općenito, kako su naveli predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva Darko Takač i koordinatorica PharmIT! platforme Anita Galić iz HFD-a. Više puta se naglasilo kako je Hrvatska među prvim državama u svijetu koje su uspješno implementirale eRecept, te kako isključivo suradnjom možemo nadograđivati uspjeh u digitalizaciji zdravstva kao što je istaknula Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Prilikom otvaranja konferencije, Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić je kao izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske poslao vrlo snažnu i upečatljivu poruku da se "zahvaljujući razvoju informacijskih tehnologija hrvatski stručnjaci i intelektualni kapital mogu zadržati u Hrvatskoj, istovremeno nudeći globalno konkurentna rješenja i usluge, posebice na području zdravstvene industrije, koja se smatra jednom od najperspektivnijih gospodarskih područja! Moramo se izdići iznad isključivog pričanja o dugovima u hrvatskom zdravstvu te isticati ovakve najbolje priče, okupljati najbolje zdravstvene stručnjake i ICT stručnjake te slijediti viziju Hrvatske kao države koja svojim digitalnim zdravstvom konkurira i najvećim gospodarstvima svijeta!"

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za digitalno društvo, gdin. Bernard Gršić istaknuo je kako digitalna agenda u zdravstvu postaje sve važnija, te je potrebna kontinuirana komunikacija svih dionika kako bi se izgradio stabilan i učinkovit ekosustav digitalnog zdravstva koji je funkcionalno povezan s ostalim relevantnim državnim institucijama.

Digitalna transformacija društva u cjelini otvorila je uz poboljšanje zdravstvene skrbi građana i veliku priliku za razvoj zdravstvene industrije u Hrvatskoj, jer se ulaskom u Europsku uniju otvorilo veliko tržište europske i globalne zdravstvene industrije, stoga su se na PharmIT! konferenciji okupili istovremeno mladi farmaceuti, liječnici, ekonomisti i menadžeri te informatički eksperti, kako bi se otvorio dijalog o poticanju inovacija i afirmiranju startup scene u Hrvatskoj te povezivanju odličnih ideja s etabliranim kompanijama u ICT sektoru poput Hrvatskog Telekoma, glavnog pokrovitelja PharmIT! konferencije, koji kontinuirano investiraju u ljudske potencijale i razvoj STEM generacije!

Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma izjavio je kako je "digitalna transformacija globalnog zdravstva u tijeku. Tehnologija je već danas dostupna, no najveći izazov u njezinoj implementaciji su promjene poslovnih modela i prihvaćanje novih načina razmišljanja. Iako tehnologija značajno mijenja sve segmente naših života i poslovanja, implementacija najmodernije ICT tehnologije u području zdravstva i farmaceutske industrije tek će pokazati svoje prednosti i svrhu. Kao tržišni lider u Data Centar uslugama, infrastrukturnim rješenjima i povezivosti, Hrvatski Telekom pruža cjelovita rješenja koja istovremeno podižu učinkovitost, ali i zadržavaju fokus industrije na dobrobit pacijenata i zdravstvenih ustanova."

Aplikacije nam mjere indeks tjelesne mase, određuju idealnu tjelesnu težinu, podsjećaju nas jesmo li smo dovoljno koraka napravili tijekom dana, kao i koje vježbe su nam idealne u planu fizičkih aktivnosti… Nova tehnološka rješenja već danas nam u Hrvatskoj omogućavaju da imamo uvid u svoj zdravstveni karton putem sustava e-Građanin, protiv demencije se možemo "boriti" putem interaktivne igrice i uživati u "gejmifikaciji zdravlja", možemo s odabranim obiteljskim liječnikom komunicirati putem mobilne aplikacije zdravlje.net, putem skeniranja računa u ljekarni odmah se dobiju sve informacije o pravilnoj primjeni naših lijekova, ljekarne nude stručno savjetovanje koristeći napredne i interaktivne display sustave, a u Hrvatskoj je odnedavno i prvi "robot" u ljekarni pomoću kojeg se lijekovi automatski skladište da bi farmaceuti imali više vremena za razgovor s pacijentima!

Goran Brnjac, direktor Sektora poslovnog razvoja u Combisu naglasio je kako se "u području zdravstva očekuju mnogobrojne promjene i prilagodbe zbog demografskih i društvenih promjena. Stoga je od izuzetne važnosti prepoznati potencijal tehnoloških inovacija te zajedno s novostečenim spoznajama i uz raspoloživu tehnologiju, iskoristiti prilike za rast i razvoj. Combis je kao dio HT Grupe koja uistinu ima širok portfelj poslovnih rješenja i usluga za zdravstvo, pouzdan partner za inovacije u poslovanju, a ono što korisnicima pružamo su 'ključ u ruke' rješenja. Ozbiljno smo zakoračili u razvoj danas sve traženijih tehnologija - Big Data, IoT i Cloud tehnologija, uz neizostavnu brigu o sigurnosnim prijetnjama, a uz vrhunski IT poslovni konzalting u mogućnosti smo realizirati cjelovite high-tech projekte za konkurentnije poslovanje", rekao je Goran Brnjac.

Uz panele o digitalnoj pismenosti zdravstvenih stručnjaka i pacijenata u Hrvatskoj, te inovativnosti i poduzetništvu u digitalnom zdravstvu, konferencija je zaključena sa ženskim pogledom na digitalnu farmaciju i digitalizaciju zdravstva! PharmIT! konferencija je prva konferencija koja je stavila naglasak na žensko poduzetništvo u digitalnom zdravstvu i digitalnoj farmaciji u Hrvatskoj prateći globalne trendove afirmiranja uloge žena u digitalnom zdravstvu!

Konferenciji su prisustvovali mnogi uvaženi gosti: potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina, predsjednik Uprave BIOCentre-a Dubravko Kičić, predsjednik HUP-Udruge proizvođača lijekova Mihael Furjan, poznati konzultant i uspješni menadžer Velimir Srića, pomoćnik ravnatelja HZZO-a za informatičku djelatnost Hrvoje Jezidžić, dekan Zagrebačke škole Ekonomije i menadžmenta Đuro Njavro, voditelj Službe za javno zdravstvo HZJZ-a Ranko Stevanović, predstojnik Centra za zanimanje u biomedicini i zdravstvu te predsjednik Vijeća mladih Predsjednice RH Danko Relić, te mnogi drugi, a konferenciju je posjetilo preko 200 sudionika.

Uz glavnog pokrovitelja Hrvatski Telekom, zahvaljujemo kompanijama Combis, GS1 Croatia, Gama Futura, Rowa, MCS Grupa. Pliva Hrvatska i Sandozu na partnerstvu!

Ovom platformom farmaceuti su pokazali kako razmišljaju izvan okvira i imaju jasnu viziju učinkovitog i suvremenog zdravstva! Uvjereni smo da ćemo zajednički realizirati vrlo skoro jednu odličnu priču o uspjehu digitalne farmacije i digitalnog zdravstva, na ponos Lijepe naše, te na dobrobit zdravlja zajednice!

 

www.farmaceut.org

VEZANI SADRŽAJ > <