x
x

Ženevska inicijativa pokreće agenciju za regulaciju umjetne inteligencije

  13.10.2023.

Health AI je globalna agencija za odgovornu primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu koja je nedavno pokrenuta u Ženevi. Health AI ima velike ambicije podržati ne samo istraživanje već i uvođenje umjetne inteligencije kroz razvoj i prihvaćanje koherentnih regulatornih politika na nacionalnoj i svjetskoj razini.

Ženevska inicijativa pokreće agenciju za regulaciju umjetne inteligencije

U postpandemijskom razdoblju nove tehnologije za dijagnosticiranje i liječenje bolesti rastu velikom brzinom. A uz to, tempo promjena u digitalnim zdravstvenim tehnologijama koje koriste umjetnu inteligenciju vrtoglavo raste.

Nacionalni i regionalni zdravstveni sustavi suočavaju se s velikim izazovom pri usklađivanju svijeta medicinskih proizvoda posredovanih s AI tehnologijom koji se dinamično mijenja – sa standardima utemeljenim na dokazima za pregled i odobrenje, kako bi se osiguralo da dobre ili sjajne inovacije budu prihvaćene.

Snažan zahtjev praktički svih dionika u tom području bio je pozabaviti se nedostatkom upravljanja i regulatornih okvira za AI - kako se primjenjuje na zdravlje, posebno u pogledu sigurnosnih pitanja, što dovodi do nepovjerenja. Istovremeno je izražena zabrinutost da ne iskorištavamo potencijal koji umjetna inteligencija može pružiti, što dovodi do boljeg zdravlja.

Kao odgovor na to, istraživačka mreža sada se ponovno osmišljava kao globalna agencija za potporu zemljama – posebno zemljama s niskim i srednjim dohotkom, u razvoju i uvođenju koherentnih politika i propisa AI za zdravstvene i medicinske tehnologije.

Već se može pretpostaviti utjecaj umjetne inteligencije na razvoj lijekova, radiologiju i snimanje, te praćenje epidemija… Istraživači mogu brzo analizirati ogromne količine podataka uz podršku umjetne inteligencije kako bi saznali više o bolestima i mogućnostima liječenja. Na taj način dobit ćemo novo razumijevanje svijesti i ljudskog tijela. Također će se stvoriti nove usluge – od chatbota pokretanih umjetnom inteligencijom do kirurgije potpomognute umjetnom inteligencijom – koje bi mogle revolucionirati njegu koja nam je dostupna. Ova poboljšanja moraju doći s ravnotežom i zaštitom.

Svjetska zdravstvena organizacija, Međunarodna unija za telekomunikacije i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo preuzele su vodeću ulogu u razvoju globalnih standarda koji će voditi razvoj, procjenu i korištenje AI tehnologija za zdravlje – a ti će standardi biti kamen temeljac za odgovornu AI.

VEZANI SADRŽAJ > <