x
x

Povećani unos soli pogoršava simptome multiple skleroze

  Maja Grgec, dr. med.

  10.10.2013.

Povećani unos soli povezan je s lošijom kliničkom prezentacijom multiple skleroze, rezultat je nedavnog istraživanja prezentiranog na 29 kongresu Europskog odbora za liječenje i istraživanje multiple skleroze.

Povećani unos soli pogoršava simptome multiple skleroze

Odavno je poznato kako je povećani unos natrija čiji je glavni izvor u prehrani  kuhinjska sol rizičan čimbenik za nastanak hipertenzije. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevni unos natrija ne prelazi 2 g . Ipak, prosječno je on više nego duplo veći. Nova saznanja upućuju na to da bi povećan unos soli mogao imati veze i sa kliničkom prezentacijom multiple skleroze.

U  istraživanju u koje je bilo uključeno 70 pacijenata sa relapsno-remitirajućim oblikom multiple skleroze pokazano je kako je povećani unos natrija povezan s izraženijim simptomima i lošijim kliničkim nalazima. Pacijenti su praćeni kroz period od dvije godine. Iz uzoraka urina mjerena je razina natrija, a klinički pregled i MR snimke rađeni su svakih 3-6 mjeseci.

Učestalost egzacerbacija multiple skleroze bila je 2.75 puta veća u pacijenata s umjereno visokim i 3.95 puta veća u pacijenata s visokim unosom natrija u usporedbi s pacijentima s niskim unosom natrija u dnevnoj prehrani. Također, pokazano je kako  pacijenti s visokim unosom natrija imaju  prosjeku 8 lezija više zabilježenih MR-om kao i  3.4 puta veći rizik nastanka nove lezije .

Dr. Ferez, voditelj studije, ističe kako povećana unos natrija ne nosi povećani rizik za nastanak multiple skleroze, ali je faktor koji doprinosi njenoj lošijoj prognozi. Potrebna su dodatna istraživanja koja bi utvrdila optimalan unos natrija za bolesnike s multiplom sklerozom.

29th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS). Abstract #118

VEZANI SADRŽAJ > <