x
x

5 okidača multiple skleroze

  Klara Čičić, dr. med.

  22.10.2013.

Na 29. Kongresu Europskog odbora za liječenje i istraživanje multiple skleroze (MS) održanog nedavno u Kopenhagenu dr. Aaron Miller iznio je nove činjenice o poznatim i manje poznatim rizičnim čimbenicima za MS – nedostatku vitamina D, pušenju, infekciji Epstein Barr virusom (EBV), unosu natrija i pretilosti.

5 okidača multiple skleroze

Povećane razine vitamina D povezane su s nižim rizikom za klinički razvitak multiple skleroze, s manjim brojem lezija na MR-u i sporijom progresijom bolesti. (http://www.plivamed.net/vijesti/clanak/8366/Vitamin-D-za-prevenciju-multiple-skleroze.html) Treba naglasiti da još nije potvrđeno kako nadomjestak vitamina D u prehrani može promijeniti ishod bolesti.

Pušenje povećava rizik oboljenja od MS, neovisno o dobi u kojoj je osoba počela pušiti, kazuje studija dr. Hedstroma i suradnika. Rizik raste s brojem godina pušačkog staža, naročito kod muškaraca. Prestanak pušenja smanjuje rizik, ali tek je nakon desetak godina nepušenja rizik jednak onome u nepušača.

Infektivna mononukleoza i visok titar nuklearnih antitijela na EBV također su rizični čimbenici za razvoj MS, potvrdile su studije izložene na ovom Kongresu.

Zanimljivo istraživanje dr. Fareza i suradnika ukazuje na metabolički čimbenik kao mogući okidač multiple skleroze.  Naime, povećan unos natrija faktor je koji doprinosi lošijoj prognozi multiple skleroze. U pojedinaca koji su uzimali više soli bilo je prisutno više lezija na MR-u.

Visok indeks tjelesne mase također je prepoznat kao mogući rizični čimbenik za MS. Studija dr. Rileyja Bovea sa Sveučilišta Harvard potvrdila je kako su više razine adipokina (leptina) povezane s višim rizikom za razvoj multiple skleroze.

„Slažemo mozaik epidemioloških čimbenika povezanih s povećanim rizikom i lošijom prognozom MS. Važno je naglasiti kako su sve to tek povezanosti. Primjerice za korekciju bilo kojeg od ovih čimbenika nije dokazani da ima koristi“ , istaknuo je dr. Miller.

Svakako su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila navedene povezanosti.