x
x

Prestanak pušenja usporava tijek multiple skleroze

  Klara Čičić, dr. med.

  14.10.2015.

Nastavak pušenja nakon postavljanja dijagnoze multiple skleroze povezan je s ubrzanjem progresije bolesti, zaključak je nove švedske studije objavljene u časopisu JAMA Neurology.

Prestanak pušenja usporava tijek multiple skleroze
Zdravstvene ustanove specijalizirane za multiplu sklerozu trebale bi imati organiziranu pomoć u prestanku pušenja i promjeni životnog stila.

Potrebno je na to upozoriti sve oboljele i svakako savjetovati prestanak pušenja.

Rezultati su pokazali da bolest pacijenata koji nastavljaju puštiti i nakon postavljanja dijagnoze ranije prelazi u sekundarno progresivni oblik multiple skleroze (MS). U onih koji prestanu pušiti to se događa u prosjeku s 56 godina, a u onih koji nastavljaju - sa 48 godina. U presječnoj studiji sudjelovalo je 1740 pacijenata s MS-om, i to 728 pušača i 1012 nepušača.

Iako studija ima neke nedostatke, značajna je jer promatra utjecaj prestanka pušenja na tijek bolesti nakon što je dijagnoza već postavljena. Prestanak pušenja osim što smanjuje rizik brojnih komorbiditeta, može odgoditi razvoj sekndarno progresivnog oblika multiple skeroze.

Zdravstvene ustanove specijalizirane za MS trebale bi imati organiziranu pomoć u prestanku pušenja i promjeni životnog stila. 

VEZANI SADRŽAJ > <