x
x

Kognitivno bihevioralna metoda učinkovito smanjuje simptome MS

  Klara Čičić, dr. med.

  03.06.2014.

Nova američka studija pokazuje kako kognitivno bihevioralna terapija može umanjiti nesanicu, umor i depresiju u pacijenata s multiplom sklerozom.

Kognitivno bihevioralna metoda učinkovito smanjuje simptome MS

Istraživanje je pokazalo kako su pacijenti osjetili poboljšanje svih ispitivanih tegoba. U oko 86% ispitanika došlo je do smanjenja nesanice i produljenja broja sati sna, oko 60% pacijenata osjetilo je smanjenje umora, a polovica njih smanjenje tegoba povezanih s depresijom. 

Studija je retrospektivna analiza 11 pacijenata oboljelih od multiple skleroze koji su pohađali petogodišnju individualnu ili grupnu kognitivno bihevioralnu terapiju (KBT). Autori su procijenili razinu depresije, umora i nesanice prije i poslije terapije pomoću standardiziranih upitnika koje su ispunjavali bolesnici.

Terapija je uključivala ispravljanje krivo naučenih obrazaca ponašanja vezanih uz higijenu spavanja (primjerice izbjegavanje gledanja u televizor ili laptop prije spavanja, smanjenje pijenja kave, odlazak u krevet svaki put u isto vrijeme itd.) i metode opuštanja.

Kognitivno bihevioralna terapija psihoterapijska je metoda koja teži ka identificiranju i ispravljanju neprilagođenih obrazaca razmišljanja i ponašanja koja su nerijetko temelj psihičkim poteškoćama.

Unatoč malom opsegu, istraživanje pokazuje kako se ovom ekonomičnom metodom može podići kvaliteta života pacijenata oboljelih od multiple skleroze. 

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energyPlivit C 1000 PlusAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gel
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: