x
x

Kognitivno bihevioralna metoda učinkovito smanjuje simptome MS

  Klara Čičić, dr. med.

  03.06.2014.

Nova američka studija pokazuje kako kognitivno bihevioralna terapija može umanjiti nesanicu, umor i depresiju u pacijenata s multiplom sklerozom.

Kognitivno bihevioralna metoda učinkovito smanjuje simptome MS

Istraživanje je pokazalo kako su pacijenti osjetili poboljšanje svih ispitivanih tegoba. U oko 86% ispitanika došlo je do smanjenja nesanice i produljenja broja sati sna, oko 60% pacijenata osjetilo je smanjenje umora, a polovica njih smanjenje tegoba povezanih s depresijom. 

Studija je retrospektivna analiza 11 pacijenata oboljelih od multiple skleroze koji su pohađali petogodišnju individualnu ili grupnu kognitivno bihevioralnu terapiju (KBT). Autori su procijenili razinu depresije, umora i nesanice prije i poslije terapije pomoću standardiziranih upitnika koje su ispunjavali bolesnici.

Terapija je uključivala ispravljanje krivo naučenih obrazaca ponašanja vezanih uz higijenu spavanja (primjerice izbjegavanje gledanja u televizor ili laptop prije spavanja, smanjenje pijenja kave, odlazak u krevet svaki put u isto vrijeme itd.) i metode opuštanja.

Kognitivno bihevioralna terapija psihoterapijska je metoda koja teži ka identificiranju i ispravljanju neprilagođenih obrazaca razmišljanja i ponašanja koja su nerijetko temelj psihičkim poteškoćama.

Unatoč malom opsegu, istraživanje pokazuje kako se ovom ekonomičnom metodom može podići kvaliteta života pacijenata oboljelih od multiple skleroze.